Tablet PCer trenger drahjelp av Microsoft?

Utviklingen av Tablet PCer svever fremdeles med vindskyene. Men fortsatt gjenstår det for produsentene å se solskinnet, i det nye modeller kommer i reduserte prisklasser med opptil 25% priskutt.

NEC er en av originalprodusentene av Tablet PC som nylig har presset prisene med 25%. Acer står også i rekken av Tablet PCer, men har ikke varslet vesentlige prisendringer selv om begge produsentene har egenprodusert distribusjon og kan inntjene stort på volumsalg. Toshiba ser imidlertid ut til å ettergi noen av lovnadene som ble rettet til ytelse mot enhetsprisen på de to seriemodellene av Tablet PCer.

Radikalisering av Tablet PC

Barbara.no kunne for ett år siden medgi Microsofts klare budskap til det portable arbeidsmarkedet. Nåværende sikkerhetsdirektør Ole Tom Seierstad uttalte i en velsignelse om å forvandle Tablet PC-er til å bli gjeldende standard for bærbare datamaskiner i løpet av 5 år.

I november 2002 lanserte Microsoft-direktørene Alexandra Loeb og Jeff Raikes, sammen med Intel og tolv produsenter av Tablet PCer, et nytt veikart for et omveldende nytt og digitalt skriveapparatur. Microsoft fikk hjulet til å spinne og skapte et håp på organisk vekst for distributører av Tablet PCer. Selv om håpet fortsatt lever, er det inntil videre oppstått ønsker fra fabrikanter om nettverksvekst og større involvering i prispolitikken på systemporteføljen fra programvaregiganten. Forhandlerne klager over at det går betydelige totalkostnader til innkjøp av Tablet PCer med programvare og brukerapplikasjoner, som fortrinnsvis er utviklet av Microsoft eller allierte Independent Software Vendors (ISV) og Value Added Resellers (VAR).

I en reportasje fremholdt av Business Week nevnes prisen på Windows XP Tablet PC Edition for å være 10% høyere enn hva det koster for en ordinær lisensversjon av Windows XP Professional. Microsoft vil eksempelvis ta 1650 kroner for å ha operativsystemet løpende på en Tablet PC og 1500 kroner for å bruke Windows XP på en bærbar PC uten digital blekkstøtte. For en sluttkjøper er det små prisendringer som tilkommer når en innovativ løsning for direkte skriving med styluspenn, tilrettelegges på en trykksensitiv LCD-skjerm. Men til bry for produsentene er 5% avgjørende viktig for hvorvidt kvartalsresultatet stiger eller synker. Ettersom det ikke er særlig stor utbredelse av Tablet PCer i det globale markedet, vegrer flere distributører å ta inn Tablet PCer.

Utsettelse i 2.kvartal

Andre kvartal går mot lufttørke mens markedet venter Intel til å lansere kommende prosessorgenerasjon Dothan til å senke prisutviklingen på eksisterende bærbare PC-er samt Tablet PCer, som er ytelsesstyrt av Banias-baserte Pentium M prosessor. The Inquirer viser i en reportasje til fabrikanter og analytikere som ber Microsoft hjelpe maskinvareforhandlere ved å redusere prisen på operativsystemet, men uten at ønskebønnen derav ser ut til å innvirke på Microsoft.

I produktbladet til Acer for vinteren 2004 koster Acer TravelMate C302XMi 21700 kroner inkludert mva. Denne Tablet PC-en er toppmodellen i C300-serien og leveres med 1.6GHz Pentium M prosessor, 60GB lagringsdisk og 512MB (256*2) RAM. C302 kommer også med DVD-brenner og trådløs kommunikasjon med Bluetooth, mens vekten utgjør 2,8kg og er driftshabil i 4,5 timer.

Søskenmodellen TravelMate C110 som er i serien av ultraportable Tablet PC-er på halvannen kilogram og har 3 timers batterilevetid, er 2500 kroner rimeligere enn TravelMate C300 og gir en prislapp på 19 208 kroner. Acer TM C110 er konstruert på 1GHz Pentium Mobile arkitektur med instruksjonssett for spenningsstyring, Ultra Low Voltage (ULV). Acer markedsfører C110 med å treffe trådløs mobilitet, mens enheten ikke har innebygget CD-brenner (CD-RW) eller kombinasjonsløsning på DVD-avspiller. Forøvrig falmer lagringskapasiteten i TravelMate C111 TCi til 40GB med Disc Anti-Shock Protection (DASP), der minnemodulene videreformidler prosesser med 512MB (maks 2GB) primærminne. Skjermflaten er omsvøpt med en 10,4 tommers XGA-skjerm.

Mens Tablet PCen glanserer som øyeskimt på førsteside i produktbladet fra Acer, presenteres Fujitsu-Siemens Lifebook T som sisteside stoff i PC-produsentens informasjonsblad. Fujitsu-Siemens Computers (FSC) referer sine kunder til nettsidene for ytterligere prisinformasjon. På nettet koster Fujitsu-Siemens STYLISTIC ST5010 27 755 kroner. Prestisjemodellen er optimalisert med 1 GB SDRAM og 80GB til platelagring. Den ultraportable Tablet PC-en som også utgjør den rimeligste i prissjiktet, har en utdatert Pentium III prosessor på 933MHZ ULV, med 256MB SDRAM og 30GB til harddisk. Det gjenstår å vite hvorfor FSC fremdeles anvender Pentium III prosessor og SDRAM, fremfor en nyere Pentium M eller Centrino-brikkesett og DDR-minne (Double Data Rate). Bunnmodellen koster 20 582 kroner og er veiledende priser fra 1. mars 2004.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen