Tabben kunne vært unngått

Denne uken ble det kjent at Skatteetaten har sendt ut fødselsnummeret på omtrent 4 millioner nordmenn til norske redaksjoner. Opplysningene kom med på en CD som skulle brukes for å sette opp søkesystem i skattelistene hos redaksjonene. Men Skatteetaten er ikke alene om å trøble med personvernet.

Les også: Slik unngår du ID-tyveri.

Sikring prioriteres ikke
Ifølge Datatilsynet viser deres undersøkelser at datasikring, spesielt for personvern, men også for å holde på konfidensiell informasjon, blir lite prioritert blant norske private bedrifter og offentlige tjenester. Dette er et område mange anser som resurs og tidkrevende og lite inntekts skapende. Sikkerhetsselskapet Symantec har også lagt merke til dette. Derfor har de forsøkt å finne en enkel løsning som gjør din personlige informasjon langt sikrere.

- Lekkasjer av data er et gjentakende problem. Det er ikke bare Skatteetaten som gjør feil her. Det er derimot få som snakker om hva vi kan gjøre. Det ønsker vi å bedre på, sier sikkerhetsekspert i Symantec, Hans Petter Østrem.


Det er fort gjort å gjøre feil når du jobber med data.

Filter mot lekkasjer
Symantec lanserer derfor den tekniske løsningen Data Loss Prevention, datatapsforhindring på godt norsk. Dette er en tjeneste som hjelper deg å ivareta de prinsippene bedriften har for datasikring.

- I 95 prosent av tilfellene hvor data kommer på avveie så er det ikke tilsiktet, men snakk om uhell hvor forlk sender mail til feil sted, eller legger med for mye informasjon på en minnepinne. Med Data Loss Prevention stanses dette på den enkelte brukers maskin, forklarer Østrem.

I realiteten er teknologien et filter som kan stilles inn. Hvis filteret merker at en bruker er i ferd med å nete ut eller sende ut data som ikke skal ut, det være seg personopplysninger eller konfidensiell informasjon, så får brukeren en advarsel. På denne måten stanses handlingen før uhellet er et faktum, men det er fortsatt den enkelte bruker som har kontroll. Symantec har jobbet med prosjektet i et par år, og de er nå klare for å demonstrere det for de som måtte ønske å ta en titt.


Om du forsøker sende ut konfidensiell informasjon gjennom Symantecs løsning får du kjapt en advarsel.

Les også: Skatteetaten roter med ditt personnummer.

Hvor mye risikerer du egentlig?
Østrem tror utvilsomt både private og offentlige etater kunne hatt bruk for et slikt filter. Ikke minst vil det være en trygghet for den som har personlig informasjon liggende hos de private instansene. Ifølge DagensIT sier Gisle Hannemyr, universitetslektor ved Universitetet i Oslo, og Kjell Jørgen Hole, professor ved institutt for informatikk ved Universitetet i Bergen, at fødselsnummer er ubrukelig for kriminelle. Det er slett ikke konfidensiell informasjon Skatteetaten har lekket ut påpeker de. Datatilsynet er ikke helt enige i den vurderingen. De sier at selv om fødselsnummer ikke er sensitivt skal det gis en spesiell beskyttelse.

- Fødselsnummer skal for det første ikke utleveres til uvedkommende. For det andre skal nummeret beskyttes dersom det skal overføres til de virksomhetene eller personene som har rett til å få det. Vi har sett at opplysninger om fødselsnummer kan misbrukes, blant annet har nummeret inngått som ingrediens i identitetstyverier, sier Leif T. Aanensen, avdelingsdirektør i Datatilsynet, i en pressemelding..

En nøkkel til din identitet
Hans Petter Østrem er på sin side ikke i tvil om at registre med fødselsnummer må gis god sikring.

- Nummeret er ikke hemmelig eller konfidensielt, men kan brukes som en nøkkel til identitetstyveri. Når det settes sammen med navn, bosted og inntekt, så gir dette et meget godt grunnlag for å bygge opp en identitet påpeker han.

Han er ikke i tvil om at Skatteetaten burde være påpasselige, og ha nøye sikring for informasjonen de forvalter. En form for filter ville utvilsomt vært på sin plass.


Med ditt fødselsnummer kan kriminelle lett utnytte deg.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen