Ta vare på mobilskjermen

Ta vare på mobilskjermen

Bare noen svært få mobiltelefoner er utstyrt med herdet glass som hindrer ripedannelser. Etter et liv i en lomme eller håndveske blant nøkler, småpenger og andre gjenstander har skjermen lett for å bli grå og ripet. Men det er ikke så vanskelig å unngå.

Det beste du klan gjøre er selvsagt å oppbevare mobiltelefonen i en veske eller et varetrekk som gir ekstra beskytelse. En del mobiltelefoner finnes det også spesiallagede beskyttelsesdeksler til.

Film
Men den enkleste måten å beskytte skjermen på er ved hjelp av en tynn beskyttelsesfilm som du legger på toppen av glasset. Denne filmen finnes i flere varianter. Blant annet kan du få den med et filter som gjør at du bare kan se skjermen om du er plassert rett foran den. Slike filmer hindrer at personen som sitter ved siden av deg på buss eller fly kan følge med på hva du driver med.

Andre filmer har antirefleks-egenskaper, og gjør det mer behagelig å lese på skjermen. Det finnes også film med speilfunksjon så du kan se deg selv når skjermen er slukket, eller film som rett og slett ikke har noen annen oppgave enn å beskytte mot riper.En slik beskyttelsesfilm vil naturlig nok redusere faren for at gjenstander som gnisser mot skjermen skal sette riper i glasset. Nå er det i stedet beskyttelsesfilmen som får ripene. Men når beskyttelsesfilmen er slitt, så er det bare å bytte den ut.

Vi prøver Crocfol
På bildene under viser vi hvordan det blir når vi plasserer en film fra Crocfol på en Iphone. Vi har valgt en film som demper reflekser, og kjøpte denne på Internett for 12 euro, eller drøyt hundre kroner (to filmer i pakken). Fra vi bestilte til konvolutten med filmen dukket opp i postkassen tok det bare et par dager. Tilsvarende film for Sony Ericsson Xperia X1 koster 9 euro, om lag 80 kroner.

Første gang du bestiller kommer porto i tillegg. Bestiller du flere ganger, slipper du å betale portoen.

Vær nøyaktig
Det er et par ting du bør vite før du setter på beskyttelsesfilmen. For det første må skjermen være gullende ren. Et mikroskopisk støvkorn, og du får en liten luftblemme under plasten. For det andre lønner det seg å starte på toppen av mobilen og så gni bort luftlommer etter hvert, omtrent som når du tapetserer. Vær nøyaktig når filmen plasseres, for ellers kommer du lett skjevt ut.

Om filmen stikker bare en anelse utenfor ”glasset” på mobilen, så er du garantert at den snart løsner og blir stygg.


Forebygge
Og en ting til. Om skjermen din allerede er stygg, så vil en slik film ikke fungere som noe reparasjonssett. Det finnes spesialmidler for å pynte oppskrapede skjermer, men effekten av de vi har forsøkt er ikke imponerende. Vi anbefaler derfor at du benytter beskyttelsesfilm på skjermen fra første stund. Det er tross alt mye enklere å forebygge en å reparere.

Enkelte produsenter, som HTC, leverer mobiltelefonene sine med en beskyttelsesfilm i salgspakken. Dessverre er det alt for mange som ikke aner hva den er til og lar være å bruke den.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen