Ta samtalen på tomannshånd

En ny australsk undersøkelse viser at det er dobbelt så farlig å snakke i mobilen under kjøretur enn med en medpassasjer. Risikoen blir ikke nødvendigvis mindre selv om man har med seg en handsfree.

Bedre med ingen samtalepartner
Det er forskeren Suzanne McEvoy ved The George Institute for International Health i Sydney som har utført undersøkelsen i følge Forskning.no.  Gjennom intervjuer av personer som hadde vært med i trafikkulykker fant de at det var hele fire ganger så farlig å snakke i mobilen som å ikke ha noen samtalepartnere.

Dette stemmer overens med Trygg Trafikk sine vurderinger.

- Vi har ikke hatt noen lignende undersøkelse i Norge, men i det svenske Veg og Transport Institutt utførte en slik undersøkelse i 2004. Resultatene der stemmer overens med disse nye tallene, sier Kristin Øyen ved Trygg Trafikk.

Oppmerksomheten tas bort
Hun mener hovedproblemet med mobilen er at den tar bort oppmerksomhet fra veien. Støy og dårlig forbindelse gir også negative utslag når det gjelder oppmerksomhet.

- En medpassasjer kan være med og følge med i trafikken og si ifra om noe skulle skje, forklarer Øyen.

En person over mobil har liten mulighet for dette. Selv om samtalen foregår via handsfree mister du skremmende mye oppmerksomhet på trafikken rundt deg under samtalen.

I Norge er det både dyrt og ulovlig å benytte seg av mobil uten handsfree under kjøring. For din egen sikkerhet er det uansett best å gjøre samtaler under ferd så korte som mulig.

Kilde: Forskning.no

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen