Ta perfekte sommerbilder

Den store fordelen med den digitale revolusjonen innen fotografi, er muligheten til å se på bildene dine umiddelbart, og samtidig slette det du ser ikke er tilfredstillende. Her er imidlertid gode tips for å optimalisere bildene dine.

Portretter
Oppstilte portretter er klassisk på en slik dag, men profil er avgjørende for hvordan sluttresultatet blir. Tar man bilder av barn er det vel egentlig viktigst å få dem til og stå stille, men for voksne er det en rekke triks for at personen du tar bilde av skal fremstå i et vakrere lys. Personen du tar bilde av bør aldri stå rett opp og ned, og se rett i kamera. Å vri hodet noen grader i en retning hjelper veldig. Er du bekymret for dobbel eller trippelhaker, kan det å lene seg litt mot kamera gjøre underverker.

Blitz

Nå trenger nok ikke vi i Oslo å bekymre oss for mye sol på nasjonaldagen, men andre steder i landet blir det nok vesentlig bedre. Hvis du skal ta bilde av noen som kanskje tok 16. mai-kvelden helt ut, er blitz til tross for sol en god måte å dekke over ringer under øynene og generelt slitent utseende.

Perspektiv

Hvis du har litt tid på deg når du skal ta bildet ditt, er det verdt å eksperimentere med forskjellige vinkler i forhold til motivet, og flytte litt på seg. Det trengs ofte ikke store endringen av ståsted for at bildet plutselig får en helt ny dimensjon. Prøv deg frem.

Vinkel
Hvis du har mulighet, prøv å få tatt bildene nedenfra, fremfor ovenfra. Himmel, trær og bygninger er vesentlig bedre bakgrunn enn asfalt.

Variér komposisjon
Det er ikke alltid at bildeobjektet sentrert midt i bildet er det som fungerer best. Prøv å flytte motivet til andre steder i bildeutsnittet. Dette kan gi bedre dynamikk i komposisjonen, og du får langt mer spennende bilder.

Lag naturlige rammer
Nei, vi snakker ikke om bilderammer, men om visuelle rammer. Få bakgrunnen til å lage en helhet som fremhever hovedmotivet ditt, spesielt hvis du tar bilder av mennesker, dyr eller mindre objekter.

Form
Enkle og stramme geometriske former gjør seg alltid bra i et bilde. Hvis du vil ha en bakgrunn, så etter ting rundt deg som kan fungere. Det kan være alt fra gjerder til bygninger.

Dybde
Spesielt når man tar landskapsbilder er dette et effektivt virkemiddel for å gi liv i bildet. Se etter linjer i landskapet som gjør at man føler dybdeinntrykket i hele scenarioet.

Skygge
Skygge kan ødelegge et godt bilde, men kan også gi en ekstra dimensjon hvis man får det riktig. Det enkleste er å bare være bevisst på hvor de ulike skyggene faller, og bevege deg selv og motivet rundt for å få de optimale lysforholdene.

Avstand
Gå alltid nærmere objektet ditt enn det du tror du trenger. Bruk zoom så lite du kan, og ta heller å beveg deg nærmere det du skal ta bilde av.

Eksperimenter
De fleste nye kameraer har mange forskjellige innstillinger. Lek deg frem med ISO-innstillinger i forhold til kveldsbilder og prøv deg frem uten blitz. Det er mange bilder som blir ødelagt av for mye blitzlys.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen