Ta opp lukten av nystekte vafler

Savner du lukten av bestemors vafler når du vandrer blant asfalt og betong i storbyen? Eller har kjæresten reist bort og kommer ikke tilbake før om tre uker?

Hva om du kunne ta opp og lagre lukten av vaflene og kjærestens parfyme på en luktopptaker?

Idéen er ikke så virkelighetsfjern som den kanskje virker. Nå har nemlig japanske ingeniører ved Instituttet for teknologi i Tokyo laget en såkalt odøropptaker, som gjør at du kan lagre lukter så lenge du vil.

Odøropptakeren "tar opp" lukt ved å analysere og reprodusere de kjemiske sammensetningene i lukten av for eksempel bestemors vafler. Dermed kan du også bruke opptakeren til å "spille av" lukten ved senere anledninger.

- Med video behøver du bare å ta opp varianter av rødt, grønt og blått. Men siden mennesker har 347 ofaktometriske sensorer, behøver vi mange kildekjemikalier, forklarer Pambuk Somboon ved Instituttet for teknologi i Tokyo til New Scientist.

Hjelper helsepersonell
Det er ikke bare privatpersoner som kan få nytte av en odøropptaker. For eksempel kan helsepersonell bruke instrumentet til å analysere de kjemiske sammensetningene i blod og urin, skriver IT-avisen. Slik kan helsepersonell vurdere hva slags behandling en pasient trenger, og til og med også redde liv.

Foreløpig er det bare det japanske instituttet som har tilgang på odøropptakeren, og det er nok enda en stund til vi kommer til å finne slike instrumenter i vanlige butikkhyller.

Selv om den japanske odøropptakeren er revolusjonerende på sin måte, er dette langt i fra første gangen noen har greit å utvikle instrumenter for å ta opp lukt. Det amerikanske forskningsinstituttet Bell Labs er for eksempel i ferd med å utvilke en elektronisk nese som gjenkjenner lukter ved å analysere partiklene i luften. Les mer om saken i artikkelen "Telefonen lukter deg".

(Kilder: New Scientist, IT-avisen)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen