Ta gode vinterbilder med mobilen

Vinterferien er rett rundt hjørnet, og påskeferien er heller ikke mange ukene borte. Og hvis du ennå ikke har fått testet skiløypene eller alpinbakken, bør du ha gode muligheter til det de neste par månedene. Og mobilen blir neppe liggende igjen hjemme, tross fuktig snø og kaldt vær. Sony Ericsson har i flere år hatt enormt stort fokus på mobilkameraet, og (fjor-)årets kameramobilvidunder fra denne produsenten heter Satio med 12,1-megapiksler, blits, bildestabilisator, ansiktsgjenkjenning og smiledetektor – bare for å nevne noen finesser. Denne telefonen gikk helt til topps i vår test av kameramobiler mot slutten av 2009, og vant også prisen for Årets Kameramobil på Gulltasten.
I anledning skisesongen har Sony Ericsson utfordret den anerkjente ski- og snowboardfotografen Frode Sandbech til å ta ti gode vinterbilder med Satio, og i den anledning komme med noen gode råd og tips. (Se et utvalg av bildene til Sandbech lenger ned i artikkelen).
Spesielle øyeblikk
Norske ski- og snowboardfotografer er i verdenstoppen, og Frode Sandbech blir av mange ansett som den aller beste, i følge pressemeldingen fra Sony Ericsson. Sandbech har i alle fall blitt kåret til Årets fotograf av friluftssportsmagasinet Fri Flyt, og har vunnet Årets Bilde under SnowboardAwards 2009 for sitt bilde av Terje Håkonsen. Bildene hans brukes jevnlig i en rekke norske og internasjonale magasiner.
– De aller fleste har mobiltelefonen med uansett om de er i langrennssporet, alpinbakken, på after ski og så videre. Mobilkameraet er derfor et supert verktøy til å fange de spesielle øyeblikkene og skiopplevelsene. I tillegg har kvaliteten på mobilkameraene økt dramatisk. Du har derfor mulighet til å fange det spesielle øyeblikket i høy fotokvalitet, spesielt hvis du følger noen enkle mobilfototips, sier Frode Sandbech.
Flere bilder som Sandbech har tatt med Sony Ericsson Satio finner du nederst i artikkelen.

(Artikkelen fortsettes.)


Kameramobiltipsene til Sandbech er som følger:
Tenk komposisjon, herunder linjer, horisont, hva du vil ha med i bildet og hva du vil unngå. Beveg deg litt rundt for å finne rett vinkel.
Lek med kameraet, prøv deg frem og bruk de forskjellige innstillingene som finnes. Forsøk både med og uten blits i dagslys og i mørket.
Snø lurer ofte kameraet slik at bildene kan bli litt mørke. Prøv derfor sand/snø-funksjonen, hvis denne finnes på din mobiltelefon. Som et godt alternativ kan du holde hånden over halve linsen og trykke utløseren halvt ned. Da lurer du kameraet til å tro at det er mørkere og låser innstillingen. Dette krever litt trening og er noe du må prøve deg frem til.
Når du skal ta et action-bilde, eksempelvis av en alpin- eller snowboardkjører i høy fart, må du reagere raskt og du får ofte kun én sjanse til å fange øyeblikket. Et godt tips er derfor å forhåndsfokusere ved å holde utløserknappen halvveis nede. Dermed vil kameraet reagere raskere og fokusere på det som er i midten av bildet.
Mobilkameraet er som regel alltid med deg enten du er i langrennsporet eller i alpinbakken. Ta mange bilder. Da er sjansen størst for å få et skikkelig blinkskudd.
Tøm minnekortet ofte for å sikre at bildene ikke går tapt dersom du mister mobilen.
Mobilkamerat bruker strøm. Husk derfor å lade det opp slik at du ikke går klipp av fotomulighetene og de spesielle øyeblikkene i vinter.
Skaff deg et bilderedigeringsprogram slik at du kan leke videre med bildet når du er tilbake fra turen.


 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen