T9 blir smartere

Siden mobiltelefonen ble hverdagskost på midten av 90-tallet, har tekstmeldinger blitt ett av våre mest brukte verktøy for å kommunisere med venner og familie.

Mens det å skrive en tekstmelding tidligere innebar at du måtte bla deg frem til hver eneste bokstav, gjorde T9-ordboken alt så mye enklere.

T9 er den teknologien som gjør at mobiltelefonen din klarer å forutse hvilket ord du er i ferd med å skrive i en tekstmelding kun ved at du trykker én gang på hver tast per bokstav. Teknologien er utviklet av Tegic Communications, som for tiden er den største produsenten av skriveverktøy for mobiltelefoner.

I dag lanserte Tegic Communications sitt nye T9-grensesnitt ved navn T9 Mobile Suite versjon 1.0. Det nye grensesnittet inneholder en rekke oppgraderinger og nye tilleggsfunksjoner til den originale T9-teknologien.

Husker hele setninger
Hvis du er en av de som ofte skriver de samme setningene i mange av tekstmeldingene dine, kan du ha god nytte av T9s nye grensesnitt. Med T9 Mobile Suite under panseret vil nemlig telefonen huske hele setninger som tastes inn ofte, slik at du kun behøver å taste inn begynnelsen for at telefonen skal huske resten. Ord som inneholder symboler, som e-post-adresser og nettadresser, vil også bli husket og gjør at du ikke må gå inn i symbolmenyen hver gang du skal benytte et symbol.

Med T9 Mobile Suite blir det også slutt på dårlig tegnsetting i tekstmeldinger. Når du taster inn ord som typisk inneholder tegn, som nettadresser, vil telefonen automatisk legge disse til ordet.

Hindrer slurvete tasting
T9 Mobile Suite kan også legges inn i mobiltelefoner med fullt qwerty-tastatur, hvor hver tast kun har én bokstav. Her skal du i følge Digi også finne funksjonen "Sloppy Type", eller slurvete skriving på godt norsk. Denne funksjonen skal oppdage hvis du treffer feil bokstav i et ord, og automatisk rette ordet for deg.

Det nye grensesnittet til T9 inneholder også en liten gave til de som benytter PDA-er eller andre enheter med trykkfølsom skjerm. Her finnes støtte for håndskriftsgjenkjenning, som gjør at du kan skrive en tekstmelding med din egen håndskrift. Teksten du skriver blir så gjort om til PDA-ens standard teksttype, slik at den kan benyttes i en tekstmelding.

Stemmegjenkjenning
Allerede i begynnelsen av neste år vil versjon 2.0 av T9 Mobile Suite bli lansert. Her skal det i følge nettstedet TMC også finnes støtte for stemmegjenkjenning, slik at du kan diktere en tekstmelding til telefonen din.

Den første generasjonen av Tegics nye T9-grensesnitt vil kun ha støtte for språkene engelsk, fransk, spansk og italiensk.

Sony Ericssons nyeste Walkman-telefon, W900i, vil være den første modellen med T9 Mobile Suite installert. I følge Digi vil flere av Sony Ericssons kommende modeller ha den nye ordboken på plass. Det vil imidlertid ta en stund før vi får se det nye grensesnittet i noen av Nokias mobiltelefoner.

(Kilder: TMC, Digi)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen