Systemkameraer overtar
(Bilde: Canon)

Systemkameraer overtar

For første gang er kameraer med utskiftbar optikk størst.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Kameraer med utskiftbar optikk utgjør for første gang mer enn halvparten av fotoutstyret som blir solgt, målt etter verdi. Dette er en prognose for 2013, presentert i rapporten «Worldwide Digital Camera Market report», utarbeidet av markedsanalyseselskapet Futuresource Consulting.

Forklaringen som rapporten antyder, er at eiere av smartmobiler tar opp fotografering som en mer seriøs hobby og derfor går til anskaffelse av skikkelig utstyr.

Les også: Fotointeresserte fnyser av mobilkameraet

Fall, men vekst

Kanskje små speilløse systemkameraer, som Sony A7, vil bidra til salget?
Kanskje små speilløse systemkameraer, som Sony A7, vil bidra til salget?Foto: Sony

Selv om det totale markedet for kameraer forventes å falle med hele 24 prosent i 2013, spår analytikerne at markedssegmentet for systemkameraer skal fortsette å vokse.

«Ett av fire kameraer som selges i år, vil være med utskiftbar optikk. Dette er opp fra mindre enn ett av fem i 2012», sa Arun Gill, analytiker i Futuresource.

Les også: Canon senker forventningene

Selskapet har regnet seg frem til at i salgsverdi vil systemkameraene for første gang utgjøre mer enn halvparten av den totale omsetningen i verden. Salgsverdien er definert som prisen på selve kamerahuset, minus eventuelle skatter og avgifter.

Les også: Nikon sliter med salget

Analytikerne har beregnet at salgsvolumet av systemkameraer vil vokse med fem prosent i år, opp til nesten 21 millioner enheter.

Flere fotoentusiaster

Retrobølgen kan muligens også bidra til økt salg av systemkamera?
Retrobølgen kan muligens også bidra til økt salg av systemkamera?Foto: Nikon

Den kanskje noe overraskende forklaringen på dette, er ifølge Gill at det er mobilfotografene som fatter interesse for fotografi: «Det interessante her, er at etter hvert som konsumentene får erfaring med mobilfotografi, er det sannsynlig at deres interesse for fotografi vil øke», sa han.

Dermed mener analytikerne at vi vil se fortsatt vekst i markedet for litt mer avanserte kameraer, særlig kameraer med utskiftbar optikk. Denne trenden drives av stadig rimeligere startpriser på begynnermodeller innenfor markedet for digitale speilreflekser, mente han.

Les også Refleksjon: Mobilkameraet er fremdeles en liten pusling

(Kilde: amateurphotographer.co.uk)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen