Syria «forsvant» fra Internett
Teknofil
(Bilde: Wikipedia Commons)

Syria «forsvant» fra Internett

Internett-aktiviteten falt til nesten null.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den blodige borgerkrigen i Syria fortsetter med uforminsket styrke og har hittil krevd mellom 70 000 og 75 000 menneskeliv. I en periode ble det fra flere hold at landet har kuttet alle sine forbindelser til Internett, og det på meget kort tid. Nettforbindelsen er nå tilbake.

Både Google og Internett-sikkerhetsselskapet Umbrella Security Labs har rapportert at så å si all Internett-aktiviteten i Syria falt rett til bunns tirsdag kveld. Dette melder blant andre Washington Post. Googles innsynsrapport viser at trafikken på samtlige av selskapets tjenester forsvant omtrent samtidig, cirka klokken 21:45 lokal tid (se bilde).

Grafen viser det meget bratte fallet i Internett-aktivitet i Syria.
Grafen viser det meget bratte fallet i Internett-aktivitet i Syria.Foto: Google

Trolig staten som står bak

Ifølge den Dubai-baserte nyhetskanalen Al Jazeera har det statlige syriske nyhetsbyrået SANA sagt at årsaken til bruddet er svikt i de fiberoptiske kablene som leverer båndbredde over grensen til landet. Som AllThingsD skriver svekkes imidlertid denne forklaringen av det faktum at landene rundt som deler de samme kablene, Tyrkia, Libanon, Kypros og Jordan, ikke opplever denne typen problemer.

Den svært plutselige og omfattende nedgangen i aktivitet er også med å styrke mistanken om at det er myndighetene i Syria som har lammet Internett-forbindelsene i landet, en ikke helt overraskende antagelse i lys av den pågående konflikten

– Det var ingen reduksjon i datastrømmen over nettverkene på forhånd. Det er enten staten som står bak, eller så er kablene kuttet, sa talsmann for Umbrella Security Labs til nettstedet Ars Technica.

Andre gangen

Syria hadde også et Internett-brudd i tre sammenhengende dager i november i fjor, og også den gangen konkluderte mange sikkerhetsselskaper med at det var myndighetene som var årsaken.

Internett har blitt et viktig verktøy i konfliktrammede land, og i blant annet Libya spilte sosiale medier en stor rolle i å organisere motstandskampen. Dette er grunnen til at for eksempel Kina er blitt mer kritisk til Internett.

Syriske myndigheter bruker for øvrig Internett i den pågående krigen:
Staten rekrutterer «cyberhærer» for å spore opp politiske motstandere »

(Kilder: Washington Post, AllThingsD, Ars Technica)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen