Ny lavbudsjettmodell: Synology DS216se.
Ny lavbudsjettmodell: Synology DS216se. (Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Synologys rimeligste modell får en oppfølger

I tillegg ser en utbyggbar «value»-NAS med hardware-kryptering dagens lys.

Taipei/Tek.no: Vi har sett at NAS-produsenten Synology har gjort noe ganske uventet i år ved å lansere sin første ruter, men det har selvfølgelig vært fokus på andre ting også – nemlig nye NAS-er.

Og mens de fleste av de kommende NAS-ene er nye iterasjoner eller forbedringer av eksisterende modeller, var det også et par nykommere som skilte seg ut.

Ny «Special Edition»-modell

Synologys aller rimeligste NAS, den ganske så gode DiskStation DS214se får i løpet av året en etterfølger i form av Synology DiskStation DS216se.

Baksiden av Synology DS216se.
Baksiden av Synology DS216se. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Kjenner vi bransjen rett, vil DS216se bli bedre på de fleste måter, og allerede nå vet vi at den vil være gjerrigere på strømforbruket. Denne har nemlig støtte for noe Synology kaller «deep hibernation» eller dyp dvale, og bruker da – riktignok ifølge Synology selv – kun 5,12 watt når harddiskene går i dvalemodus.

Men 2016-utgaven av se-modellen vil som forgjengeren ha USB 2.0-porter, som betyr at det ikke akkurat går unna dersom du eksempelvis skal sikkerhetskopiere til en USB-tilkoblet harddisk.

Dette kan være godt nytt for Asustor, som sikkert ser muligheten til å kapre noen markedsandeler med sin nye 1-serie, som jo har USB 3.0. Men her må vi nesten vente og se på hva prislappen blir for de enkelte sammenlignbare modellene.

Utbyggbar «value»-modell

Den andre NAS-en som fortjener ekstra omtale er DS715 – et produkt som ikke har noen forgjenger. Denne tobrønneren er nemlig utbyggbar med Synologys ekspansjonsenhet DX513, og skal samtidig være relativt anstendig priset.

Synology DS715.
Synology DS715. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Det betyr at den kan fungere som et fint utgangspunkt for små bedrifter og kravstore hjemmebrukere som ikke er sikker på hvor mye lagringsplass det egentlig er behov for.

En annen fin ting med denne modellen – som for øvrig har en firekjernet prosessor på 1,4 GHz, to gigabyte RAM og to gigabit LAN-porter – er at den har maskinvarebasert støtte for kryptering. Både lesing og skriving til og fra krypterte mapper vil da få et alvorlig løft i forhold til NAS-er som ikke har støtte for dette i maskinvaren.

Synology er dog ikke alene om å få dette på plass i nyere modeller – her skjer det ting også hos blant annet Asustor og Qnap.

Denne er for eksempel rask på krypterte volum:
Qnap TS-451 er vår nye favoritt-NAS >>>

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen