TEST: Synology DiskStation DS411

Test Synology DiskStation DS411

Smart og liten NAS

DS411 er en enkel lagringsboks med avanserte funksjoner.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det skal innrømmes at NAS – Network Attached Storage – ikke akkurat er i vinden om dagen. Dette har ikke noe direkte med produktene som sådan å gjøre, problemet er at flommen i Thailand har sabotert store deler av harddiskprodukjonen der, som igjen har ført til adskillig høyere priser på harddisker.

Ettersom en NAS for mange primært er en lagringsboks er det derfor ikke merkelig at markedet er litt lunkent. I forhold til prisene i fjor høst må du i dag regne med å bruke dobbelt så mye kronasjer for å fylle opp NAS-en med harddisker.

Sist vi kikket på en firebrønns NAS var det Thecus N4200 som stod på den berømte testbenken. Denne gangen har vi sett på en av konkurrentene: DiskStation DS411 fra Synology.

Spesifikasjoner
Maskinvare og tilkoblinger
Prosessor
Marvell Kirkwood mv6282 (1,6 GHz ARM prosessor)
Minne
512 MB DDR3 RAM
Enhetstilkobling
4 x SATA intern (for 2,5" eller 3,5")
1 x eSATA
2 x USB 2.0
Nettverk
1 x gigabit ethernet, Auto-MDIX
Display
Indikatorer for disk- og LAN-aktivitet
Indikator for feil (status)
Indikator for oppstartsstatus
Størrelse
Vekt: 3,45 kg (uten harddisker)
Størrelse: 18,5 x 16,5 x 23 cm (H x B x D)
Skruer og utstikkende ledninger bak kommer i tillegg
Pris
Ca. 3500 kr

Synology har en produktportefølje som strekker fra enkle, enkeltbrønns NAS-er for små bedrifter eller hjemmebruk, opp til avanserte fartsmonstre som kan settes opp med 100 TB lagringsplass. DiskStation DS411 hører til den rimeligere og mindre kompliserte enden av skalaen, men er heller ikke den enkleste firebrønneren Synology har å by på.

Takk til Synology som sendte oss NAS-en til test.

Egenskaper

Synology DS411 har kanskje ikke det mest spennende utseendet, og har i motsetning til Thecus N4200 ikke noe eget display. Med selve boksen får du altså ikke gjort så mye annet enn å sjekke status eller slå den av eller på.

Den kan heller ikke skilte med innebygd UPS (Uninterruptible power supply) eller noe annet spesielt, så det du ser er det du får. Men er strømbrudd et problem hos deg støtter den eksterne UPS-er, eller kan settes opp slik at den automatisk slår seg på når strømmen kommer tilbake.

Uten noe ekstra å by på er ikke selve boksen større enn den må være, tatt i betraktning at det skal være plass til fire harddisker. Fronten er av plast og perforert. Ved å løsne fire tommelskruer på baksiden får du tilgang på harddiskene gjennom en hengslet luke, hvor det også er to vifter som sørger for luftgjennomstrømmingen over harddiskene. Enkel design, men effektiv.

Hoveddelen av karosseriet er i metall, noe som gir et solid inntrykk.

Bak finner vi strøminntak, gigabit nettverksport og nødvendige tilkoblinger: eSATA, to USB og gigabit LAN.

Innvendig er det ikke så veldig mye å se på, med alt samlet på hovedkortet nederst. Harddiskene festes på rammer som så skyves på plass.

Programvare og funksjonalitet
Utdrag
Operativsystem
Synology DiskStation Manager 3.2 (Linuxbasert)
Filsystem
Ext4
Ext3, FAT, NTFS for eksterne disker
RAID-muligheter
Synology Hybrid RAID, Basic, JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 5 + Reserve, RAID 6, RAID 10
Klientstøtte
Mac OS X 10.5 eller nyere
Windows XP eller nyere
Ubuntu 9.04 eller nyere
Applikasjoner
File Station
FTP Server
Mail Server
Web Station
Surveillance Station
Photo Station
Audio Station
DLNA / UPnP Media Server
Download Station
iTunes Server
Print Server
Sikkerhetskopiering
Fra Mac- og Windowsklienter til NAS
Fra NAS til ekstern harddisk
Fra NAS til nettverksplassering
Fra NAS til internettplassering
Mobilapplikasjoner
DS photo+ (Android og iOS)
DS audio (Android og iOS)
DS cam (Android og iOS)
DS file (Android og iOS)
DS finder (Android og iOS)
Annet
Nedlastbare moduler (Package Center)

Fulle spesifikasjoner finner du på på Synologys nettsider.

Fastvaren/firmwaren/operativsystemet er som på NAS-er flest basert på Linux. Hos Synology har den navnet DiskStation Manager (DSM) og er nå i versjon 3.2.

Som du ser av listen over har DS411 god RAID-støtte, inkludert RAID 5 og 6. I tillegg har den noe Synology kaller Hybrid Raid, som kort forklart er en mulighet for utnytte plassen best mulig dersom du vil kombinere redundans og harddisker i forskjellig størrelse. Detaljer får du på Synologys egen Wiki.

En annen ting som burde komme fram er at dette er langt mer enn en enkel lagringsboks. De medfølgende applikasjonene lar deg bruke den til det meste fra webserver til stasjon for webkameraer. I tillegg har den flere nedlastbare moduler som kan installeres ved behov.

Synologys Package Center kan gi NAS-en ytterligere funksjonalitet.
Synologys Package Center kan gi NAS-en ytterligere funksjonalitet.

En annen bonus er er at du med mobilappene kan få tilgang til innholdet på selv om du bare har en mobil eller nettbrett med Android eller iOS for hånden.

Installasjon

Å få Synology DS411 opp på nettverket er relativt rett fram. Smekk inn en eller flere harddisker, koble til strøm og strekk en nettverkskabel fra NAS-en til din ruter, svitsj eller hub. Trykk på av/på-knappen og la NAS-en kverne et par-tre minutter. Når den gir fra seg et pip er den klar.

DS411 er satt til å motta en dynamisk IP-adresse fra nettverket (DHCP), så den enkleste måten å få kontakt med den på kan være å Synologys eget oppstartsprogram som følger med på en CD. Dette finner NAS-en for deg og kjører i gang kontakten gjennom nettleseren.

Vel inne i webgrensesnittet kan du begrave deg i de forskjellige panelene, men er du ny på NAS kan det være greit å bruke hurtigstartvalget, som gjør det enklere å få på plass det aller viktigste, som å sette opp et RAID-volum og få på plass brukere. Det er fremdeles en stor fordel med litt kompetanse på feltet, men er her hakket enklere enn å komme i gang med en Thecus-NAS dersom du fersk på dette.

Vi ser for oss at det store flertallet som går for en firebrønns NAS til hjemmebruk sikter mot RAID 5, og i hovedsak har vi også brukt dette under testperioden, da med fire like harddisker. Med et slikt oppsett "ofrer" vi kapasitet som tilsvarer en av disse, men er sikret ekstra ved at ikke data går tapt eller NAS-en går ned selv om en av harddiskene skulle ryke.

I bruk

Vi skulle gjerne gått gjennom alle tjenestene og funksjonene i Synology DSM 3.2, men det ville tatt for lang tid å gjøre en god jobb med det. Er det noe spesielt du lurer på om hva NAS-en kan eller ikke må vi derfor heller peke deg til Synologys egen presentasjon av DMS 3.2.

Etter det grunnleggende oppsettet kan det meste fikses gjennom kontrollpanelet.
Etter det grunnleggende oppsettet kan det meste fikses gjennom kontrollpanelet.

Få også med deg wikien som inneholder guider og tips.

I stedet for å begrave oss i funksjonaliteten har vi derfor heller i stor grad sett på hvordan maskinvaren oppfører seg.

Diskkrasj

Gjennom webgrensesnittet kan du også overvåke belastningen på NAS-en. Her under diskkrasjtesten.
Gjennom webgrensesnittet kan du også overvåke belastningen på NAS-en. Her under diskkrasjtesten.

Etter å ha satt opp DS411 med RAID 5 med fire Western Digital Caviar Green på to terabyte hver, simulerte vi et diskkrasj ved å nappe ut en av harddiskene under skriving til NAS-en. Dette resulterte som forventet i blinkende lys, piping og at ytelsen sank kraftig i noen sekunder. Men snart var skriveytelsen oppe på samme nivå, og fila kom uskadd over.

NAS-en kan for øvrig varsle deg om problemer på flere måter. I tillegg til LED-indikatoren på fremsiden sier boksen også fra med en lydalarm, om du da ikke slår dette av. I administrasjonsgrensesnittet får du også varsler, og du kan i tillegg sette opp Synology DSM slik at den sender deg e-post når noe er galt.

Noen minutter etter "krasjet" smekket vi inn harddisken igjen, og NAS-en begynte etter kort tid å automatisk bygge opp RAID-et på nytt. Dette tok litt over ti og en halv time med våre harddisker på 2 TB.

Strømforbruk, støy og varme

Hvor mye en slik boks trekker av strøm vil variere med belastning, maskinvare og harddisker. Vi målte den til å ligge på rundt 40 watt ved normalt bruk, opp mot 50 watt ved høyere belastning. Skulle du ønske det kan også harddiskene settes til å spinne ned etter en viss periode med inaktivitet, hvorpå strømforbruket synker til rundt 20 watt.

I tillegg er det mulig å sette NAS-en til å slå seg av og på til bestemte tider og dager i løpet av uka, slik at den for eksempel slår seg av på natten og dagen når du jobber, mens den kan stå på døgnet rundt i helgene.

ARM-prosessoren i DS411 krever ikke aktiv kjøling, så det er kun harddiskene og de to viftene på 80 mm i bakkant som lager støy på denne NAS-en. Viftene har tre modi: kul modus (hurra for norsk oversettelse), stille modus og lavstrømsmodus. Vi holdt oss til standarden stille modus, og støynivået holdt seg lavt.

For de to andre modiene må vi med hånden på hjertet innrømme at vi ikke merket noe særlig forskjell. Det kan hende at kul (cool) modus kjører opp viftehastighetene dersom diskene blir veldig varme, men det må i så fall skje på mer enn 44 interne grader ‐ høyere kom vi nemlig ikke.

Ytelse

Den eneste firebrønns NAS-en vi testet i fjor var Thecus N4200, som er bestykket med en Atom-prosessor fra Intel og 1 GB RAM. Synology DiskStation DS411 har på sin side en 1,6 GHz ARM-prosessor og halvparten så mye minne, så vi regner jo med at de ikke yter like godt.

Med Synology DS411 har vi brukt den samme testriggen/klienten og programmene vi brukte mot Thecus-boksen. Dette er en PC med Intels Core 2-plattform og Windows 7. Vi begrenser oss til 2 GB minne for at ikke mengden RAM skal påvirke resultatene i særlig grad.

Konfigurasjon
Klient
Hovedkort
MSI P35 Platinum
Prosessor
Intel Core 2 Quad Q9300 (2,5 GHz)
RAM
2 GB OCZ DDR2 800 MHz
Nettverkskort
Intel Pro/1000CT PCIe, gigabit ethernet
Strømforsyning
NorthQ 650 W
Skjermkort
ATI Radeon X800 GT
Harddisk
Western Digital Caviar Black 640 GB, 32 MB cache
Programvare
Microsoft Windows 7 Ultimate SP1, 32-bit

Intel NAS Performance Toolkit 1.71
NAS performance tester 1.3
ATTO Disk Benchmark 2.34
NAS
Harddisker
4 x Western Digital Caviar Green 2 TB, 64 MB cache
Filsystem
Ext4
Fastvare
DSM 3.2

Forbindelsen mellom NAS og klient er direkte, det vil si uten å gå om en HUB, svitsj eller ruter.

Som nevnt tidligere i artikkelen er nok RAID 5 mest aktuelt for denne NAS-en, men vi har selvfølgelig også testet uten noen form for redundans, altså JBOD (Just a bunch of disks).

Intel NAS Performance Toolkit

Også kjent som NASPT, dette er et verktøy som gjør flere tester myntet på typisk og vidt forskjellig bruk.

At DS411 har potensiale er helt klart, for med JBOD holder den følge med eller er forbi Thecus N4200 på de fleste områder. Det ser i hovedsak ut til å være skrivingen som holder Synologyen litt tilbake. Samtidig virker det litt som om N4200 tilpasser kreftene sine litt bedre – det er ellers ingen grunn til at den skulle gjøre det bedre ved avspilling av fire HD-videoer enn ved avspilling av en.

Med RAID 5 på plass får begge dårligere ytelse, men det er ingen tvil om at DS411 merker det mest. Igjen ser det ut til at det er skriving og kombinasjonsoppgaver som føles tyngst.

ATTO Disk Benchmark

ATTO ser på ytelsen med små filer – fra 512 byte til 8 megabyte, og vi har notert det raskeste resultatet. Det er ingen tvil om at DS411 trives godt med små filstørrelser, og kjører fra Thecusen med JBOD. Men igjen ser vi at skrivehastigheten synker ved RAID 5, mens det ikke ser ut til å bry N4200.

NAS performance tester

Med NAS performance tester er det filer på 400 MB som brukes, og her er ikke DS411 like fornøyd. I tillegg ser vi den samme tendensen med RAID 5 på plass, der Synology-boksen ikke klarer å holde tritt med skrivehastighten til N4200.

Oppsummering og konklusjon

Hvis du drømmer om nettverkslagring med mange ekstramuligheter kan en god NAS ta de fleste jobbene, og Synology DiskStation DS411 er etter alt å dømme en NAS med mange gode egenskaper.

Når det gjelder det fysiske er den relativt støysvak og liten av størrelse, noe som betyr at den er enkel å plassere. Med plass til fire harddisker støtter den opp til 12 terabyte lagringplass, noe som burde være mer enn nok for en gjennomsnittlig husholdning, med mindre du da har planer om å digitalisere en svært stor filmsamling.

I tillegg kan du koble til eksterne enheter med eSATA eller USB.

Operativsystemet/fastvaren DSM 3.2 er omfattende og kan utvides ytterligere med nedlastbare moduler. En hurtigstartmeny senker terskelen litt for deg som ikke har drevet så altfor mye med nettverksprodukter fra før.

Ytelsen er relativt god, men det er også klart at DS411 ikke er den sterkeste gutten i klassen, spesielt når det gjelder skriveytelse ved RAID. Prioriterer du høye overføringsytelser kan det derfor være greit å vite at Synology DS411 har storebrødre med Atom-prosessorer, som for eksempel DiskStation DS411+II. Men da må du også opp rundt 1500 kroner i pris.

For de fleste normalbrukere vil likevel DS411 yte godt nok, ettersom du leser langt oftere fra NAS-en enn du skriver til den – i det minste i en typisk hjemmesetting. Derfor har vi egentlig ingen reservasjoner mot å anbefale Synology DS411 for dette.

Om DS411 er det beste kjøpet akkurat nå er en annen sak. Vi har observert at NAS-prisene kan fly opp og ned som jojoer, og i skrivende stund finner vi for eksempel Thecus N4200PRO – som har display, innebygd UPS, Atom-prosessor og to nettverksporter – til noen få hundrelapper mer enn DS411. Det er uten tvil mer for penga rent maskinvaremessig, men så spørs det jo om du vil kalkulere inn at Thecus har et litt mindre polert operativsystem.


Liten og stillegående
Funksjonsrik
Hurtigstart


Skrivehastigheten faller med RAID

Synology DiskStation DS411

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen