TEST: Synology DiskStation DS212j

Test Synology DiskStation DS212j

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

En liten godsak til hjemmenettverket

Enkel NAS med mange funksjoner.

Trenger du plass for lagring, deling eller backup av data? Da kan en NAS (Network Attached Storage) være tingen. Disse små databoksene kobler du rett på nettverket og fungerer som spesialiserte hjemmeservere. Du kan gi dem oppgaver som spenner fra å være en enkel FTP-server, til å laste ned BitTorrent-filer eller overvåke huset med et IP-kamera eller to.

For noen dager siden hadde vi Shuttle OmniNAS KD20 på testbenken. I dag er det Synology DiskStation DS212j sin tur. Dette er ikke Synologys aller nyeste modell, men til gjengjeld er den lavere priset enn det aller mest ferske og hotte.

DiskStation DS212j er kun et par hundrelapper dyrere enn Shuttles NAS, og begge har plass til to disker. Sånn sett snakker vi her om direkte konkurrenter.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Spesifikasjoner
Maskinvare og tilkoblinger
Prosessor
Marvell Kirkwood mv6281 (1,2 GHz)
Minne
256 MB DDR2 RAM
Enhetstilkobling
2 x SATA intern (for 3,5")
2 x USB 2.0
Nettverk
Gigabit Ethernet
Display
Indikatorer for diskaktivitet/-feil
Indikator for nettverksaktivitet
Indikator for status
Annet
N/A
Størrelse
Vekt: 0,9 kg (uten harddisker)
Størrelse: 16,5 x 10,0 x 22,4 cm (H x B x D)
Utstikkende ledninger bak kommer i tillegg
Pris
Ca. 1400 kr

Den hvite fargen og "j"-en i DS212j forteller oss at dette er en "juniormodell", i hovedsak tiltenkt hjemmebruk og små bedrifter. Vi ser derfor at NAS-en ikke er like sterk og godt utstyrt som de de mer påkostede modellene.

I forhold til den nevnte Shuttle OmniNAS KD20 mangler også DS212j USB 3.0 og minnekortleser.

La oss se nærmere på det ytre og indre >>>

Takk til Synology som sendte oss NAS-en til test.

Fysisk form

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Synology DiskStation DS212j er en ukompisert sak. Boksens overflate er i blank, hvit plast, med litt grått i fronten. Den står stødig på fire tykke gummiføtter.

Fronten har statuslys og av/på-knapp, men ingen dør eller åpninger for drevrammer. Du må derfor åpne den – som er en relativt enkel operasjon – og selv skru fast harddiskene du skal benytte.

På NAS-ens bakside sitter to USB 2.0-kontakter, nettverksporten og plass for kensingtonlås. USB-portene kan du for eksempel bruke til å koble på en ekstern harddisk eller printer.

I/O-panelet som holder USB- og nettverksporten gir litt etter når vi plugger noe inn i dem, men dette burde ikke være noe problem så lenge du ikke bruker unødvendig mye kraft.

I bakkant sitter også vifta som trekker inn luft fra undersiden foran og sørger for at harddiskene kjøles ned av luftgjennomstrømmingen.

Viftestørrelsen er på standard 92 millimeter, som betyr at du enkelt vil kunne bytte den ut dersom behovet melder seg.

Vi starter opp NAS-en >>>

I bruk

Synology DiskStation DS212j bruker som seg hør og bør DSM (DiskStation Manager) – Synologys operativsytem eller fastvare. I skrivende stund er denne oppe i versjon 4.2, og brukes over hele Synologys NAS-portefølje.

Det fine med dette, er at de rimeligere modellene har en del av den samme funksjonaliteten og mulighetene som du finner på de store og dyre NAS-ene.

Innstillingene gjør du som alltid via et grensesnitt i nettleseren. Synology har lagd DSM slik at det ser litt ut som datamaskinens skrivebord, hvor du kan legge snarveier til de mest brukte funksjonene.

Programvare og funksjonalitet
Utdrag
Operativsystem
DSM 4.2
Filsystem
ext4
RAID-muligheter
RAID 0, RAID 1, JBOD, Basic, Synology Hybrid RAID
Klientstøtte
Linux/UNIX
Mac OS X
Windows XP eller nyere
Multimediastøtte
Nedlastbare, se under
Sikkerhetskopiering
Fra NAS til ekstern harddisk
Fra NAS til nettverksenhet
Fra klient til NAS
Mappesynkronisering
Annet
Printserver
FTP-server
Web Station
Apps for Android, iOS og Windows Phone

For fulle spesifikasjoner kan du ta en kikk på Synologys hjemmesider.

Noen av de nedlastbare pakkene. Her i DSM 4.1.
Noen av de nedlastbare pakkene. Her i DSM 4.1.

I tillegg til det du kan gjøre med originale DSM, kan du laste ned ekstra "pakker" som gir deg ekstra funksjonalitet. Her går det i alt fra antivirus til backupløsninger og mediaservere. For en fullstendig oversikt må vi igjen peke til Synology.

Med lang fartstid har Synology hatt god tid til å pusse på operativsystemet sitt. Det har mange funksjoner og støtte for norsk språk. Dessuten ser det moderne ut og kan utvides med pakker fra både Synology selv samt tredjepartsutviklere. For mange vil dette være vel så viktig som selve maskinvaren.

Komme i gang

DS212j har støtte for harddisker opp til 4 TB. Hvis du velger å kjøre to harddisker som JBOD eller RAID 0, snakker vi da om 8 terabyte totalt. Men her vil nok de fleste velge å speile diskene med RAID 1, noe som betyr opp til 4 terabyte.

Mange NAS-er har selve operativsystemet liggende på en DOM (disk on module), altså et lite flashminne. Det er ikke tilfelle for DS212j. Her legges operativsystemet direkte på harddiskene, noe som betyr at dette må installeres fra en PC før du tar NAS-en i bruk for første gang.

Synology Assistant må brukes under installasjonen.
Synology Assistant må brukes under installasjonen.

Synology har sitt eget program for dette: Synology Assistant. Det er relativt enkelt å bruke og finnes for Linux, Mac og Windows. Fastvaren du trenger finner du på den medfølgende CD-en, men vi råder deg heller til å laste ned den nyeste versjon fra Synologys hjemmsider.

Ved siden av å installere DSM på NAS-en, hjelper Synology Assistant deg også med å sette opp IP-adressen og koble til grensesnittet.

Oppsett

Hurtigstart: Din beste nye venn. Her i DSM 4.1.
Hurtigstart: Din beste nye venn. Her i DSM 4.1.

For den som ikke er kjent med DSM, vil det ta litt tid å bli kjent med alle menyer og funksjoner. Men operativsystemet har også en hurtigstart-funksjon som tar deg gjennom det viktigste. Blant annet snakker vi her om å sette opp RAID, opprette og dele mapper, få tilgang på filer, opprette privat nettsky, filsynkronisering og bruke pakkesenteret.

Det er fremdeles anbefalt å ha en viss peiling på nettverk for å sette den opp skikkelig, men du slipper i det minste å lete etter menyene.

Bruk med RAID 1

En NAS med plass til to harddisker kan settes opp med RAID 1 eller diskspeiling, som vil si at innholdet på de er identisk. Det fine med dette er at dersom den ene harddisken skulle finne på å parkere lese/skrivehodet for godt, vil du kunne fortsette som normalt ettersom alt også finnes på den andre disken.

Ulempen med RAID 1 er naturligvis at halvparten av all diskplassen du putter i NAS-en går med til å speile den andre.

Med RAID 1 vil det være identisk innhold på de to harddiskene.
Med RAID 1 vil det være identisk innhold på de to harddiskene.

RAID 1 er kjekt dersom du trenger høy oppetid og tilgjengelighet, men noen erstatter for sikkerhetskopiering er det ikke. Dersom et virus spiser filene dine, eller du skulle komme til å slette viktige data, vil det skje på begge harddiskene. Backup må derfor alltid komme i tillegg.

Vi simulerte en ødelagt disk i RAID 1 ved å nappe ut en av harddiskene under en kombinert lese- og skriveoperasjon. Vi fikk blinkende lys og en lydalarm fra den lille boksen, men stort sett fortsatte ting som før. I webgrensesnittet og i loggen fikk vi naturligvis også opp flere varsler.

DSM lar deg også sette opp varsling på en rekke andre måter: e-post, SMS, Messenger eller Skype. Videre lar den deg være svært selektiv på hva du skal varsles om, og på hvilken måte. Sånt liker vi.

Etter å ha ventet litt, satt vi harddisken tilbake på plass. Etter noen sekunder begynte DS212j å bygge opp RAID-et på nytt. Ifølge loggen tok dette syv timer og femten minutter med våre harddisker på 2 TB.

Strømforbruk, støy og varme

Det er mye snakk om strømforbruk på disse NAS-boksene, selv om vi heller ikke skal glemme at de i store deler av året også bidrar til å varme opp kåken. Forbruket vil være avhengig av belastning, maskinvare og antall/type harddisker.

Vi målte DiskStation DS212j med to 3,5" harddisker til rundt 25 watt under belastning. Ønsker du å spare strøm når NAS-en ikke brukes, kan den settes til å gå i en avansert HDD-dvalemodus etter en viss tid med inaktivitet. Da fikk vi opp 11 watt på vårt måleutstyr.

Dette er kjekt for deg som synes det er upraktisk å bruke den faste av-og-på-planen. Ulempen er at NAS-en bruker omtrent 20 sekunder på å komme seg skikkelig i gang igjen etter dvalen. Om du ønsker, kan du også slå av denne funksjonaliteten.

Vifta på 92 millimeter er ganske så stillegående, og luftstrømmen gir en effektiv kjøling av harddisker og komponenter. Det er også mulig å velge mellom tre forskjellige viftestyringsplaner i operativsystemet.

Hvordan er ytelsen? >>>

Ytelse

Synology DiskStation DS212j testet vi mot vårt vante oppsett, altså Intel Core 2-plattformen og Windows 7. Vi begrenser oss til 2 GB minne i denne PC-en, slik at ikke mengden RAM skal påvirke resultatene i særlig grad.

Konfigurasjon
Klient
Hovedkort
MSI P35 Platinum
Prosessor
Intel Core 2 Quad Q9300 (2,5 GHz)
RAM
2 GB OCZ DDR2 800 MHz
Nettverkskort
Intel Pro/1000CT PCIe, gigabit ethernet
Strømforsyning
NorthQ 650 W
Skjermkort
ATI Radeon X800 GT
Harddisk
Western Digital Caviar Black 640 GB, 32 MB cache
Programvare
Microsoft Windows 7 Ultimate SP1, 32-bit

Intel NAS Performance Toolkit 1.71
NAS performance tester 1.4
ATTO Disk Benchmark 2.34
NAS
Harddisker
2 x Western Digital Caviar Green 2 TB, 64 MB cache
Filsystem
ext4
Fastvare
DSM 4.1-2668

Forbindelsen mellom NAS og klient er direkte, det vil si uten å gå om en HUB, svitsj eller ruter.

Vi testet ytelsen med JBOD (Just a Bunch Of Disks – altså ikke RAID) og RAID 1. Sistnevnte er nok det de fleste vil bruke på en slik 2-brønners NAS. For ordens skyld sjekket vi også kjapt med RAID 0, uten å få noen ytelsesøkning i forhold til JBOD.

Resultatene har vi sammelingnet med konkurrenten Shuttle OmniNAS KD20, som koster et par hundrelapper mindre enn DS212j.

Intel NAS Performance Toolkit

Den kanskje beste indikasjonen på reell ytelse får vi av Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT), som gjør en rekke tester basert på typisk og vidt forskjellig bruk.

Her sjekkes ytelsen med simultanavspilling av flere datastrømmer, skriving og lesing av store og mange små filer, les og skriv samtidig og så videre. Verdiene er i MB per sekund.

Vi kan se at i motsetning til OmniNAS KD20, er det ikke så store forskjeller mellom JBOD og RAID 1 på DS212j. Det spriker litt i noen av testene, men alt i alt hadde vi ikke tenkt på ytelsen dersom vi lurte på om vi skulle gått for RAID eller ikke.

Videre er det klart at Synologys kandidat er en jevnt over raskere NAS. For ren avspilling vil dette uansett ikke spille noen rolle, men jo mer arbeid den skal gjøre, jo viktigere blir det.

ATTO Disk Benchmark

ATTO sjekker ytelsen på filer fra 512 byte til 8 megabyte, og vi har notert det raskeste resultatet. Spesielt skriveytelsen er merkbart lavere i denne testen.

NAS performance tester

Dette programmet tester lesing og skriving med en filstørrelse på 400 MB. Her sees forskjellen best på leseytelsen.

Er DS212j en kjekk sak eller ikke? >>>

Oppsummering

Synology DiskStation DS212j er en NAS som hører til i det lavere prissjiktet. Den lille hvite og grå plastboksen har en helt grei stil, men vi skal innrømme at konkurrenten Shuttle OmniNAS KD20 er en lekrere sak.

DS212j tar to harddisker på opp til fire terabyte hver. Du kan sette den opp til å bruke hele plassen, eller velge å speile innholdet (RAID 1) for ekstra sikkerhet og oppetid.

Merk dog at RAID ikke er noen erstatning for vanlig backup, altså sikkerhetskopiering.

Mye funksjonalitet

Synology har holdt på med NAS-er en god stund, så operativsystemet DSM er en velpolert sak. Grensesnittet er moderne og relativt enkelt å gjøre seg kjent i. Ekstra programpakker kan lastes ned fra Synology, slik at NAS-en kan gis mer funksjonalitet. Videre er det mange muligheter til å tilpasse og skreddersy oppsettet etter behov.

DS212j kan altså settes til å gjøre det aller meste, men den er ikke utstyrt med spesielt avansert maskinvare. Operativsystemet ligger på harddiskene og må installeres før NAS-en settes opp. Videre er den kun utstyrt med USB 2.0, verd å merke seg dersom du planlegger å utvide plassen med eksterne harddisker.

Boksen er heller ikke utstyrt med den råeste prosessoren der ute, men vi vil si at ytelsen er god nok for en vanlig familie eller normalbruker.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Konklusjon

DS212j koster litt mer enn den nevnte OmniNAS KD20, og det er den så avgjort verd i våre øyne. Her får du bedre og jevnere ytelse, langt mer funksjonalitet og harddisker som holder seg nærmere normaltemperaturen.

Vi kan trygt anbefale Synology DiskStation DS212j til deg som er ute etter en enkel tobrønns NAS til normalt enkel bruk.

Hvorvidt den gir deg absolutt mest for pengene er et annet spørsmål – NAS-prisene varierer gjerne en del, så det kan være smart å sondere utvalget litt før du bestemmer deg.


Mye funksjonalitet
Moderne webgrensesnitt
Stillegående, men holder temperaturen nede
Avansert dvalemodus


Kun USB 2.0 for eksterne enheter

Flere NAS-tester finner du her

Alternativer

Hvis du har sansen for Synology, men synes DS212j blir i minste laget, kan du løfte blikket til storebror DiskStation DS413j. Denne er kjappere, har plass til fire disker og koster tusenlappen mer.

Dersom du vil ha en enda rimeligere NAS, kan vi peke deg til Netgear ReadyNAS Duo v2. Netgears rimeligste tobrønner skal ha lese- og skrivehastigheter på linje med DS212j, og er dessuten utstyrt med USB 3.0.

Synology DiskStation DS212J

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen