Synes du YouTube oppfører seg annerledes?
Teknofil
(Bilde: skjermbilde/montasje)

Synes du YouTube oppfører seg annerledes?

Nå bytter de endelig ut Flash til fordel for HTML5.

YouTube er verdens mest populære video-nettsted. De leverer innholdet til oss på to ulike måter, avhengig av om du ser videoene på en PC, mobil, nettbrett eller Smart-TV. Det dreier seg altså om Adobe Flash og HTML5.

Selv om mange kanskje ikke vil merke så veldig stor forskjell, har den ene måten noen klare fordeler. Derfor har YouTube omsider begynt å skrote Flash til fordel for HTML5.

Smidigere, raskere, sikrere 

Ulempene med programvaren Adobe Flash i forbindelse med videoavspilling er mange. Du må laste ned et eget tillegg (plug-in), det er ressurskrevende, og det virker ikke på mobil. I tillegg har det tidligere blitt avdekket sikkerhetshull i Flash som satt brukernes nettsikkerhet i fare. Teknologien har rett og slett blitt foreldet. Samtidig har HTML5 har overtatt mer og mer, blant annet på mobile enheter. 

Derfor vil nok mange glede seg over at YouTube endelig har byttet ut Flash med HTML5 i sin videospiller. Dette vil føre til en smidigere opplevelse når du ser YouTube-klipp på PC eller Smart-TV, eller andre streaming-enheter, ifølge YouTube . I nettleserne Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8 og betaversjoner av Firefox har HTML5 blitt satt som standard.

Flere utenlandske medier anser dette å være den berømte spikeren i kista for Adobe Flash, selv om det fortsatt brukes til blant annet utvikling av apper og Facebook-spill. 

Vil du lese alle de tekniske fordelene med HTML5 i YouTube, kan du sjekke ut utviklerbloggen til YouTube.

Guide: 5 forlatte nettsider fra 90-tallet
Disse kan du fortsatt besøke – og le av »

(Kilder: YouTube via ArsTechnica)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen