Symbian OS 9: mindre telefoner

Symbian-konsortiumet lanserte i dag den niende versjonen av Symbian OS. Den nye utgaven av operativsystemet rommer en rekke nye funksjoner og forbedringer som kan forandre hvordan man ser på en smarttelefon.

Det er ingen liten hendelse når Symbian OS nå får en oppgradering. Det mobile operativsystemet brukes i 68 prosent av alle verdens smarttelefoner. I kulissene står blant andre Nokia, Siemens, Samsung, Panasonic og Sony Ericsson, som alle har en eierandel i Symbian.

Blant de mest kjente Symbian-telefonene i dag er Nokia 6630, Nokia 9300 Communicator og Sony Ericsson P910. Til tross for at disse modellene har forskjellige menysystemer, bygger de altså på nøyaktig den samme kjernen.

Lover små smarttelefoner
Den nyeste versjonen av Symbian OS vil ikke bare være å finne i slike store, klumpete telefoner som vi har sett til nå. Fra nå av skal også telefoner av vanlig format og kaliber kunne kjøre operativsystemet.


Nå skal også "vanlige" telefoner kunne kjøre Symbian OS

Hittil har telefoner med Symbian OS måttet være utstyrt med minst to prosessorer - en til å ta seg av selve operativsystemet, og en til å håndtere de vanlige funksjonene i telefonen som oppringninger, dataoverføring, o.l.

Nå skal man kunne kjøre operativsystemet på én enkelt prosessor. Det vil gjøre det mulig å lage mye mindre og lettere telefoner, som trekker mindre batterikapasitet. Man har også lagt til støtte for å bruke ARM-prosessorer, slik som for eksempel Intel XScale og Texas Instruments OMAP.

Sikkerheten skal også være satt i fokus i Symbian OS 9. Man har blant annet gjort det mye vanskeligere for programmer å få tilgang til telefonens indre funksjoner. Det skal gjøre det mye vanskeligere å skrive virus for operativsystemet, som dette året stadig har vært plaget av slike trusler.

Ny teknologi
En rekke nye standarder for multimedia skal nå være å finne i Symbian OS. Blant annet skal operativsystemet ha innebygget støtte for å spille av filmer i MPEG-format. Man har også lagt til standarder for kopibeskyttelse, som skal gjøre det mindre risikabelt å distribuere musikk til mobiltelefoner.

For mange vil det være en velkommen nyhet at man endelig har lagt til støtte for stereo Blåtann-headsett. Det vil gjøre det mulig å bruke trådløse headsett til å lytte til musikk og radio.

Telefoner basert på versjon 9 av Symbian OS vil også ha en mye mer solid støtte for 3D-grafikk enn sine forgjengere. Utviklerene bak lover utvidet støtte for akselerasjon av alle typer grafikk, noe som i klartekst betyr at vi for alvor kan begynne å se dedikerte grafikkbrikker i mobiltelefoner.

Proffbrukerne vil også møte nye funksjoner i Symbian OS 9-telefoner. Blant annet skal man nå ha skikkelig støtte for filtrering og sortering av e-post, den innebygde planleggerfunksjonen skal ha fått en skikkelig overhaling og man vil også ha støtte for møteinvitasjoner fra Outlook og Notes.


Kommer til sommeren
Det vil enda gå noen måneder før de første telefonene basert på Symbian OS 9 dukker opp i butikkhyllene. I følge dagens pressemelding kan man vente de første modellene i andre halvdel av 2005. Og man vil neppe levere telefoner i store volum før vi kommer ut i desember.

Når det skjer kan Symbian-konsortiumet gni seg i hendene. De tjener mellom 30 og 35 kr for hver solgte telefon med Symbian, og har allerede kommet opp i et salg på 20 millioner enheter. I 2008 er det ventet at det totale salget av smarttelefoner vil nå 130 millioner enheter.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen