Symbian-kamskjell fra Nokia


(Klikk for større bilde)

Nokia har hatt stor suksess med sin nye profftelefon 6230, men har uten tvil slitt i konkurransen om proffkundene. Selv om 6230 er populær i dag, har den sine akilleshæler som kan gjøre den uaktuell for mange om kort tid. Nokias svar på fremtidig konkurranse blir dermed blant annet 6260.

Telefonen blir Nokias første kamskjell i 6xxx-serien såvel som selskapets første kamskjell-telefon med Series60 og Symbian. En nydelig vridbar skjerm med en oppløsning på 176x208 piksler gir 6260 en av de høyeste oppløsningene man får på telefoner i dag, og er et langt skritt fremover fra den heller lusne oppløsningen på 6230 som bare er 128x128 piksler.

Skjermen har en fargedybde på 65.000 farger og er i TFT-kvalitet. Det at telefonen har TFT-skjerm betyr at man vil få en svært god gjengivning av bilder og video. Under skjermen finner vi kommandoknappene på telefonen samt joysticken - en løsning vi ikke kan huske å ha sett hittil. Ideen bak løsningen er at man skal kunne bruke telefonen til enkle formål, uten å måtte vippe opp skjermen og hente frem tastaturet.


Nokia har kopiert kameraløsningen fra LG7100
(Klikk for større bilde)

Som vi ser har Nokia kopiert kameraløsningen til LG og har plassert kameraet på siden av telefonen. For å ta opp bilder og video må man altså vende skjermen rundt 90 grader, ganske likt løsningen man finner på videokamera. Kameraet er i VGA-kvalitet, som vil tilsi en 640x480 pikslers oppløsning. 6260 kommer også til å ha opptaksmulighet for video.

Ser vi litt på spesifikasjonene til telefonen er det ingen tvil om at andre produsenter virkelig har fått en sterk modell å konkurrere mot. 6260 er en av de mest funksjonspekkede kamskjellstelefoner i dag, noe som hovedsaklig skyldes at telefonen bruker operativsystemet Symbian med Seres60 som grensesnitt.

Som 6230, har også 6260 plass for minnekort. Her har Nokia holdt seg til den vanlige MMC-standarden, og et 32MB minnekort følger med telefonen. Minnekortet skal kunne byttes ut uten å skru av telefonen. I tillegg har telefonen 6 MB med innebygget minne.


(Klikk for større bilde)

Når det kommer til tilkobling av forskjellig slag, er heller 6260 heller ikke her noe mindre imponerende. Blant annet har Nokia lagt inn pop-port, som gjør at man kan koble til det meste av Nokias tilbehør og er dermed en universalstandard fra selskapet. Porten kan brukes til alt fra hodetelefoner til datakabler.

Blåtann og infrarød er på plass sammen med EDGE og GPRS. I Norge finnes det enda ikke noe ferdig utbygd EDGE-nett, noe som igjen betyr at vi ikke vil få glede av denne teknologien med det første. EDGE ville gitt oss svært raske nedlastingshastigheter og siden telefonen ikke har dette, må vi her til lands nøye oss med GPRS klasse 6. Forskjellen er her omtrent 200 kbps med EDGE mot 40,6 kbps med GPRS.

To andre funksjoner som 6260 har er Push-to-talk og Presence. Førstnevnte er blitt svært populært i USA og lar brukeren sende samtaler over nettet i form av pakker og fungerer dermed som en Walkie Talkie. Presence er en instant messaging-klient som lar deg se om kameratene dine er tilgjengelige og som gir deg muligheten til å chatte.


Nokia 6260 mangler en ekstern skjerm
(Klikk for større bilde)

6260 er en av få mobiltelefoner som har støtte for visning av dokumenter fra Word og Powerpoint. Sammen med en hel del demoprogrammer som varer en kort periode følger det med fullversjoner av Quickword og Quickpoint som lar deg åpne og gjennomgå Word- og Powerpoint-filer på telefonen.

Ellers har 6260 også noen godbiter til de underholdningsbevisste. Telefonen har innebygget MP3-spiller, og ja, 6260 har stereo. Telefonen har også innebygget radio, som sikkert mange vil sette pris på.

Det store minuset med 6260 er vekten. Telefonen veier 130 gram, altså betydelig mer enn det de fleste av dagens telefoner veier. Dette er også mer enn det mannen i gata kunne tenke seg å ha i lommene.

Til sist kan vi nevne at standbytiden på telefonen er 6 dager, mens taletiden vil ligge på mellom 2 til 4 timer. Telefonen er ventet i tredje kvartal her til lands og vil koste omtrent 4000 kroner uten subsidiering.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen