TEST: Sykt billig HD-revolusjon
Test

Sykt billig HD-revolusjon

Med et stort antall HD-klare flatskjermer i norske stuer er det på tide at vi får innhold som kan utnytte teknologien. For det er ikke tvil om at både dagens TV-sendinger og DVD-plater er moden for utskiftning

Nye DVD-spillere med høy oppløsning er endelig ute i butikkene, men forbeholdt de med ekstremt dype lommer. Microsoft gir imidlertid noen av oss en håndsrekning med sin HD-DVD-spiller til Xbox 360. For en slikk og ingenting kan du nå få HD-revolusjonen inn i stua.

Hopper over krigen
Vi har vært så heldige at vi har fått teste spilleren i noen dager og kan her komme med våre betraktninger.

Krigen mellom Blu-ray og HD-DVD tar vi ikke stilling til i denne testen. I forbindelse med dette temaet nøyer vi oss med å si at det for øyeblikket er helt uvisst hvem som kommer til å vinne denne krigen og således vil ikke dette påvirke resultatet den ene eller andre veien.

En nytelse
For mange vil en slik spiller bli det første virkelige møtet med HD-formatet og således er det viktig å vite hva som er i vente. Er forbedringen så merkbar som HD-evangelistene hevder, eller er hele HD-bølgen overvurdert?

Etter en lang jakt på HD-DVD-filmer endte vi opp med filmene King Kong og Jarhead. Førstnevnte hadde vi hørt skulle gi oss bakoversveis, mens film nummer to mer ble valgt for å se bredden.

Riktignok ble King Kong en nytelse fra begynnelse til slutt. Virkelig en film som virker spesiallaget for dette formatet. Til tider sylskarpe bilder med et rikt detaljnivå. Det sier da også litt om filmskaperen når han klarer å få en kamp mellom en kjempegorilla og en dinosaur til å se ekte ut i HD-oppløsning, der alle detaljer kommer til syne.

Jarhead på sin side gir ikke den samme HD-følelsen. Riktignok er detaljnivået godt. I spesielle scener sees også det ekstreme fargespillet. Allikevel gir en film der størstedelen av handlingen foregår i ørkenlandskap et litt mer kjedelig inntrykk, selv om filmen i seg selv er stor.

Kanskje kan vi argumentere for at det blir litt urettferdig å vurdere den etter King Kong-opplevelsen. Uansett sitter vi igjen med en veldig positiv følelse. Detaljnivået i bildet er det som imponerer mest. Plutselig dukker det opp ting vi aldri har lagt merke til før.

Sånn det skal være
Etter at den første entusiasmen ga seg kom vi imidlertid til konklusjonen om at HD-DVD egentlig ikke gir oss noe hakeslipp. I stedet sitter vi igjen med en følelse om at nå er fargene og detaljnivået akkurat der det skal være.

Den største overraskelsen kommer når vi går tilbake til vanlige TV-sendinger. Vi sitter nesten igjen med en litt flau smak i munnen fordi norske og europeiske kanaler har hengt etter i arbeidet med HD.

HD er for øyeblikket slik TV og film er ment å være. Alt annet virker som et litt skuffende kompromiss.

Enkel spiller

Installasjon av spilleren er såre enkel. Start spillkonsollen og sett inn den medfølgende CD-en. Etter noen få sekunders installasjon er det bare å plugge HD-DVD-spilleren inn i spillkonsollen og spille film. Det er nærmest umulig å gjøre feil.

Et lite ankepunkt vi kan komme med er at siden spilleren går gjennom spillkonsollen er den prisgitt dennes mangler, som at den ikke har noen HDMI-kontakt. Dette er for øyeblikket ikke noe stort problem, men kan bli et ankepunkt i fremtiden.

Svak på lyd
Lydmessig lider også spilleren under at den må kobles gjennom spillkonsollen. Dette fører til at kun lydformatet Dolby Digital 5.1 er tilgjengelig. Men lydbildet som ble gjengitt på testsystemet vårt, var mer enn godt nok for oss.

Mye har blitt sagt om støynivået på Xbox 360 og det med rette. For dette er ingen stillegående spillkonsoll. Alle som har en 360 i stua vet at støynivået kan bli et ganske stort irritasjonsmoment når spill og film er inne i sine rolige perioder.

Derfor må vi si at det er litt overraskende at vi ikke opplevde noe stort problem med dette. To ganger i løpet av de to filmene merket vi 360’en i bakgrunnen, men ikke nok til at vi opplevde det som noe problem.

Ingen øyensten
Vårt største ankepunkt mot denne spilleren er faktisk utseendet. For selv om den er formet som en Xbox 360, må den plasseres på en måte som ikke akkurat komplimenterer utseendet til spillkonsollen. I hvert fall ikke i våre øyne.

Derfor har vi et ønske om at Microsoft skal komme med en oppdatert versjon av konsollen, der de bytter ut den vanlige DVD-spilleren med en HD-DVD-enhet. Det vil jo ikke være noe gunstig for oss som har en 360 fra før av, men vil i hvert fall gi et alternativ til nye kunder. Ryktene sier da også at det skal komme en slik i løpet av 2007, selv om selskapet selv ved flere anledninger har sagt at de ikke har planer om dette.

Hvor er filmene?
For øyeblikket sliter spilleren og formatet (både HD-DVD og Blu-ray) at det er svært få filmer tilgjengelig. For å få tak i HD-DVD-filmer endte vi opp med å ringe et tjuetalls relevante butikker på østlandsområdet før vi fikk napp.

For at dere skal slippe det samme kan vi avsløre at Free Record Shop på Egertorget i Oslo har et lite utvalg. I hvert fall nok til å få stilnet den verste HD-sulten.

Heldigvis er det for øyeblikket ikke noen regionsproblematikk på dette formatet. Derfor vil filmer tilgjengelig fra USA ikke være sperret på norske spillere, noe som betyr et langt større utvalg via nettet.

Vinner på prisen
Skal vi komme til en konklusjon må vi si at finnes bedre HD-DVD-spillere på markedet. Allikevel virker dette som en uslåelig kombinasjon for en rekke mennesker. Det gjelder selvsagt de som allerede har en Xbox 360 i stua og de som vil ha seg en spillkonsoll og HD-DVD-spiller for under 5 000 kroner.

Vi har faktisk fått en ny kjærlighet til film etter dette og ethvert medium som klarer det er verdt prisen sin. Riktignok er det ikke spilleren hjemmekinonerdene vil hige etter, men Microsoft har heller aldri hevdet at det er disse spilleren er myntet på. I stedet er den ment for deg og meg, som vil ha HD-kvalitet til en billig penge.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen