Test

Sykkelmyggen og dansemyggen

Det er dansken Flemming Quist Møller som står bak denne tegnefilmen om sykkelmyggen Egon og Dansmyggen Dagmar. Møller er mest kjent for å ha regissert filmene om jungeldyret Hugo som ble sett av mange barn og foreldre da de ble vist i Norge. Denne gangen er det noe litt annet Møller har begitt seg ut på. I "Sykkelmyggen og dansemyggen" er animasjonen enklere og mindre Disney-aktig i formen. I utgangspunktet virker det som om denne tegnefilmen er myntet på de aller minste barna, men stemmer egentlig det?

Søt musikk oppstår mellom sykkelmyggen og dansemyggen.
Søt musikk oppstår mellom sykkelmyggen og dansemyggen.

Kjærlighet og drap

Filmen begynner relativt uskyldig. Historien om insektenes liv, og da spesielt sykkelmyggen Egon og dansemyggen Dagmar, blomstrer til liv. Egon og Dagmar er to litt annerledes mygg. Mens Egon sykler, liker Dagmar å danse. De andre myggene liker aller best å fly, slik mygg gjerne gjør. De to outsiderne finner etter hvert sammen og søt musikk oppstår.

Idyllen brytes når den slemme maurdronningen Dominelle bestemmer seg for å drepe skogens snille svartmaur for å ta over tua hennes. Egon, Dagmar og vennene deres blir nødt til å ta i bruk alle sine evner for å løse opp i konfliktene. For Egon skal det vise seg å ikke bli den enkleste av oppgaver da han lett lar seg distrahere, og i skogen lokker mange fristelser, for eksempel bie-prinsesser med adgang til mengder med honning.

På kanten

Så i hvilken aldersgruppe skal man plassere "Sykkelmyggen og dansemyggen"? Passer den for små barn eller store barn? Svaret er ikke enkelt. På en side er animasjonen av den typen som helt sikkert tiltaler de aller minste mest. På den annen side varer filmen i nesten 1 time og 20 minutter, noe som igjen gjør at den er litt for lang for de små. Handlingen og humoren passer helt klart best for de litt eldre, eller tøffe, barna. Selv om filmen ikke inneholder noen direkte skumle sekvenser så er det mye snakk om både henrettelser og drap. Men hvem vet, kanskje de aller minste ikke forstår når det er snakk om denslags?

Sykkelmyggen Egon lar seg lett friste.
Sykkelmyggen Egon lar seg lett friste.

Animasjonen er godt gjennomført. Her finner man både flotte detaljer og variert fargebruk. "Sykkelmyggen og dansemyggen" har særpreg, og det er befriende å se animasjon som tør å gå egne veier. Filmen har blitt relativt godt mottat og vant blant annet publikumsprisen på Barnefestivalen i Kristiansand tidligere i år. Regissør Flemming Quist Møller og hans medregissør Jannik Hastrup blir da også regnet som to nestorer innen dansk animasjon. Allikevel føles historien og humoren noe ute av sync med animasjonen. Til tider rå humor blandet med naiv animasjon gir ikke det beste resultatet.

Konklusjon

Flemming Quist Møller og Jannik Hastrup har her sammen med det danske produksjonsselskapet Dansk tegnefilm 2, laget en tegnefilm som ikke helt innfrir. Kontrasten mellom naiv, søt animasjon, og en handling og humor som kan virke voldsom på de minste barna, gjør at filmen faller mellom to stoler. Filmen kan verken anbefales for de minste eller de litt større barna. Kanskje passer den for 5-6 åringer med bein i nesa?

Allikevel, filmen har flere flotte musikksekvenser som barna garantert kommer til å like, og som løfter helhetsinntrykket. Animasjonen er også godt gjennomført og befriende ikke-Hollywoodsk.

Sykkelmyggen og dansemyggen   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen