Svindyr mobilsurfing i utlandet

Stadig flere av oss ser nytten i å sjekke avisenes overskrifter, e-post og andre ting på internett med mobiltelefonen. Men har du planer om å surfe på nett med mobilen mens du er i utlandet, kan det å bare sjekke et par nettaviser én gang om dagen bli en særdeles kostbar affære.

Operatørene har nemlig helt andre priser på mobilsurfing i utlandet enn i Norge. Skal du bruke mobiltelefonen til surfing mens du er i utlandet, bør du ta en titt på operatørenes prislister først.

I dag går Netcom ut og advarer norske mobilbrukere mot å ta med seg sine surfevaner til utlandet.

– Vi advarer kundene mot å ta med seg bruksmønsteret og å bruke datatjenester i utlandet slik som hjemme i Norge, uten å være klar over de høye prisene, sier Netcoms informasjonssjef, Guri Wormdal, i en pressemelding.

Og å advare norske mobilbrukere, og spesielt sine egne kunder, har Netcom virkelig grunn til. Operatøren tar blodpriser på datanedlasting i flere land i verden. For eksempel kan det i verste fall koste deg over 270 kroner per MB du laster ned med Netcom-abonnemen mens du er på reise i Frankrike.

Telenor er heller ikke nådige mot lommeboken, og krever 112 kroner per MB du laster ned i Kina.

Forsiden til VG.no har en størrelse på omtrent 1 MB. Er du glad i å lese nyheter med mobilen sier det seg selv at en surfeseanse på en halvtime kan koste deg tusenvis av kroner om du ikke er forsiktig.

Under har vi laget en liten oversikt over Netcom og Telenors priser på mobilsurfing til populære reisemål. Det er verdt å merke seg at Netcom opererer med forskjellige priser avhengig av både hvor du reiser, hvilken operatør du bruker i utlandet og hvilket Netcom-abonnement du selv har.

Land Telenor per MB Netcom ActiveTalk per MB
Sverige 25 kr 36 kr
Danmark 25 kr 36 kr
Frankrike 35 kr 73 kr / 276 kr
Spania 35 kr 75 kr / 125 kr
Bulgaria 100 kr 128 kr
Tsjekkia 100 kr 94 kr / 95 kr
Storbritannia 44 kr 66 kr / 119 kr
USA 113 kr 64 kr / 108 kr
Kina 112 kr 135 kr


Du kan også surfe i utlandet med andre norske operatører. Disse operatørene har egne priser. Noen av disse har også forskjellige priser avhengig av om du surfer via for eksempel GPRS eller 3G. For å vite hva din operatør tar for å la deg surfe i utlandet, kan du besøke nettsidene til operatøren din.

Hvordan unngå de verste prisene?
Prisene er veldig avhengige av hvilken operatør du velger å bruke i utlandet. Norske operatører har som regel avtaler med flere operatører i de fleste land. Likevel er det ikke mange som vet at du faktisk kan velge hvilken av disse operatørene du kan bruke.

Sjekk i bruksanvisningen til telefonen din eller spør noen om hjelp til å velge operatør; det kan spare deg for tusenvis av kroner.

En annen ting du kan gjøre for å minske på mengden data du laster ned, er å skru av bildevisning i telefonens nettleser. Når du surfer vil du derfor bare kunne lese tekst, noe som kan gjøre mange nettsider en smule kjedelige. Men vil du spare penger, kan dette forkorte telefonregningen betraktelig.

Et tredje alternativ er å besøke de store nettsidenes egne WAP-portaler. Disse er spesiallaget for surfing på mobilen, og inneholder ikke like mye data og store bilder som for eksempel VG.no. Du finner de fleste WAP-sider ved å bytte ut www med wap i nettadressen.

Det kan for øvrig også være lurt å sjekke prisene når du skal surfe med mobilen her hjemme i Norge. Er du kunde hos en av landets såkalte billigoperatører, kan nettsurfing for bli en affære i tusenkronersklassen. Les mer om dette i saken "5000 kroner for en film".

(Kilder: Telenor, Netcom)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen