Svindles via Opera Mini

Norske Opera er offer for misbruk fra Android-svindlere.

Nettverkskomponentprodusenten Juniper Networks ga i forrige uke ut en rapport som viste at skadelig programvare til Android-plattformen har økt stort de siste månedene.

Les mer om dette her: Massiv økning av skadelige apper

DagensIT oppdaget at Juniper Networks brukte norske Opera som et eksempel på hvordan mobil-svindlerne lurer til seg penger fra ukritiske mobilbrukere. Til svindelforsøk via SMS-trojanere er det tilsynelatende ikke uvanlig å utnytte den populære nettleseren Opera Mini.

Det skjer på denne måten:

1: Du får en en link til en tredjeparts appbutikk via SMS eller epost. Avhengig av avsender og eventuell tekst behøver det ikke være noe spesielt med dette.

2: Trykker du på linken via en Android-mobil blir du sendt videre til en nettside som oppgir at du må oppgradere til nyeste versjon av Opera Mini. Dette kan kanskje virke troverdig nok?

3: Du blir så sendt videre til en nedlastningsside, men der får du beskjed om at hvis du ønsker å laste ned Opera Mini fra “http://depositmobi.com” må du betale med tre SMS-meldinger. Opera Mini et gratisprogram, så her burde det begynne å skurre for de fleste. SMS-betaling i tre etapper burde kanskje også sette igang varselblinkerne i hjernen.

4: Hvis du derimot velger å installere, vil du automatisk sende tre tekstmeldinger til spesialnumre, som altså koster mer enn en vanlig SMS. I Juniper Networks' eksempel fra Russland kostet dette 338,67 rubler, noe som tilsvarer 63 norske kroner.

5: Etter å ha stjålet pengene dine blir du sendt videre til den ekte nedlastingslenken for Opera Mini, der du får lastet ned appen helt gratis. Hvis du ikke begynte å stusse på noen av de tidligere punktene, vil dette kanskje gjøre at du ikke oppdager noe før du får mobilregningen neste måned.

Opera kjenner til problemet

Den populære norske nettleseren brukes altså som lokkemiddel for å lure Android-brukere til å betale i dyre dommer for noe som egentlig er gratis. Opera Software kjenner til problemet.

- Ulovlig modifiserte og distribuerte versjoner av våre produkter, som Opera Mini, er noe vi er klar over skjer og vi jobber med eksterne samarbeidspartnere for å hindre spredningen. Vi anbefaler alle brukere om å kun laste ned Operas produkter fra opera.com eller gjennom anerkjente markeder som Android Market, Apple App Store, Ovi Market og liknende, sier kommunikasjonssjef Pål Unanue-Zahl i Opera Software til DagensIT.

Han påpeker også at Opera Mini har egne sikkerhetsfunksjoner som skal hindre angrep via selve nettleseren. I dette tilfellet er det heller snakk om at svindlere misbruker Opera Mini fordi det er en kjent uavhengig nettleser og en kjent merkevare.

(Kilder:DagensIT)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen