Denne tatoveringen skal visstnok produsere strøm – kanskje nok til å lade mobilen din om den blir videreutviklet.
Teknofil
Denne tatoveringen skal visstnok produsere strøm – kanskje nok til å lade mobilen din om den blir videreutviklet. (Bilde: University of California San Diego/Skjermdump fra YouTube/teknofil.no/montasje)

Svett mobilen full av strøm

Nye engangstatoveringer lar deg lade mobilen på utradisjonelt vis.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De fleste av oss er vant til å måtte plugge mobilen i veggen for å lade den, og noen har kanskje skaffet seg solcelleladere eller oppladbare «power banks».

Nå melder CNET at forskere ved University of California i San Diego har klart noe langt mer oppsiktsvekkende: de har funnet opp en tatovering som i fremtiden kanskje vil kunne lade mobilen din ved hjelp av svette!

Melkesyre rett i batteriet

Det er få andre måter enn den over å forklare i korte trekk hva som skjer: svette blir til strøm. Oppdagelsen ble gjort da forskerne hadde ferdigutviklet en eletronisk tatovering som var ment å kunne måle en idrettsutøvers fysiske tilstand, og oppdaget at den også produserte strøm. 

Kort og godt er det melkesyren (laktaten) i svetten kroppen skiller ut som reagerer med tatoveringen, og skaper en svak elektrisk strøm. Dette betyr også at desto hardere du trener, dess mer strøm vil det dannes.

Metoden høres kanskje merkelig ut, og uansett vil nok de færreste få noe særlig glede av den med det første. Strømmen produsert av tatoveringen var nemlig ikke kraftigere enn 4 mikrowatt, noe som er alt for lite til å lade noe som helst. Forskerne regner imidlertid med å kunne videreutvikle egenskapen slik at den på sikt skal kunne lade både mobiltelefoner og andre, små elektroniske enheter. Dermed kan dette bli en yndet lademetode for aktive brukere.

Dårlig form gir mer strøm

Apropos akkurat det. Man skulle kanskje tro at desto mer veltrent man var desto mer energi fikk man igjen for treningen, men det viste seg å være feil i forsøkene. Er du dårlig trent produserer du naturlig nok mer svette enn andre i bedre form, og dessuten inneholder denne svetten mer melkesyre enn svetten fra sistnevnte gruppe. 

Se for øvrig videoen under for en nærmere forklaring fra forskerne selv:

Liker du bedre turer i skogen enn å jogge?
Her er laderen for den kaffeglade turgåer! »

(Kilde: CNET, American Chemical Society (YouTube))

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen