Sverigesamtalene dine skal overvåkes

Sverigesamtalene dine skal overvåkes

Den svenske regjeringen har lansert et omstridt lovforslag som åpner for full overvåkning av all epost og all telefonkommunikasjon som passerer landets grenser.

– Meningen er å beskytte demokratiet, friheten og våre grunnleggende rettigheter, sier Sveriges forsvarsminister Mikael Odenberg til Svenska Dagbladet.

Konsekvensene av denne frihetskampen kan bli at dine telefonsamtaler til Sverige overvåkes av det svenske forsvaret.

”Et sant snokesamfunn”

– Idet vi går fra enkelavlytting til forebyggende masseovervåkning, overstiger vi en grense. Vi er på vei mot et sant snokesamfunn, sier Pär Ström fra stiftelsen Den nye velferden til Aftonbladet.

Han er selvutnevnt integritetsombudsmann og en av lovforslagets skarpeste kritikere.

Spaningen berører ikke innenlandskommunikasjonen, men derimot all telefon- og internettbasert kommunikasjon som passerer Sveriges grenser.

Sosialdemokratene avgjør

Forslaget støttes av den borgerlige flertallsregjeringen, men møter motbør på den politiske venstresiden. Dermed blir det opp til de svenske sosialdemokratene å avgjøre hvorvidt loven blir en realitet.

Dersom loven vedtas, står det svenske forsvaret overfor en formidabel overvåkningsoppgave. Det er på det rene at de umulig kan følge med på absolutt alt, og nettopp dette trekkes da også fram for å berolige de kritiske stemmene i debatten.

Svenske massemedier har ikke lykkes å bringe på det rene hvilke kriterier som må møtes før forsvarets interesse utløses ved en eventuell fremtidig overvåkningssituasjon.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen