Sverige får super-HSDPA

Telia i Sverige lanserer i disse dager HSDPA. Men i stedet for den vanlige hastigheten på 3,6 Mbps, hopper operatøren like godt opp til 7,2 Mbps med en gang.

Først er det byene Stockholm, Gøteborg og Malmø som får HSDPA, og senere også Åre og Sälen, skriver Mobil.se. Innen årsskiftet lover Telia å ha over tusen basestasjoner oppgraderte, og rundt høsten 2008 skal hele oppgraderingen være ferdig.

Om kundene virkelig får nyte hastigheter helt opp til 7,2 Mbps, er et annet spørsmål. De praktiske hastighetene pleier som regel å være noe lavere enn de teoretiske.

For ikke lenge siden lanserte Telenor i Sverige også HSDPA, og det er kystområdene fra Gävle til Skåne og opp til Norges-grensen som først skal dekkes. Den teoretiske hastigheten i det svenske 3G-nettet til Telenor er på 3,6 Mbps.

7,2 Mbps i Norge
Norge kan også få HSDPA-hastigheter på opptil 7,2 Mbps innen slutten av 2008. Under Netcoms lansering av super-3G i april i år, lovet operatørens informasjonsrådgiver, Øyvind Vederhus, at hastigheten ikke vil stoppe på dagens 3,6 Mbps.

- I løpet av modningstiden vil vi nå hastigheter på nærmere 7 Mbits i praksis. Modningstiden anser vi som 2007 og 2008, uttalte Vederhus til Amobil under HSDPA-lanseringen i april.

Les vår test av Netcoms HSDPA-tilbud >>

Telenor har fortsatt til gode å lansere HSDPA i Norge, til tross for at iherdig testing har pågått lenge og et pilotnett er oppe på Telenors hovedkvarter på Fornebu. Foreløpig vil ikke Telenor si noe annet enn at "HSDPA er det neste logiske skrittet" i Norge.

(Kilder: Mobil.se)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen