Sverige får sitt eget piratparti

Alternativ tekst mangler

Motstanden mot fildeling har vært stor i det siste, og i 2005 fikk både Norge og Sverige skjerpet sin åndsverkslov slik at fildeling ble helt ulovlig gjennom forbudet mot å laste ned opphavsbeskyttede verk. Denne lovskjerpingen gikk også i noen grad utover den legitime kopieringen blant venner - dette er nemlig fremdeles legalt etter lovens ordlyd - men vanskeliggjort gjennom at det ble ulovlig å bryte såkalt DRM.

Det har vært flere eksempler på at tilhengerne av fildeling har forsøkt å slå tilbake, ved å f.eks. inkludere opplastingsplikt i fildelingsprotokoller, eller på annen måte belønne de som gir minst like mye tilbake til nettverket som de laster ned.

Urealistiske mål

Piratpartiet, som ble opprettet i 2006, er nå inne i sin første fase hvor de må samle underskrifter for å få stille til valg. På bare 24 timer fikk partiet over 4500 underskrifter, hvorav bare 1500 er nødvendig for å stifte parti.

Målene så langt er i følge nettsiden å avskaffe all immaterialrett. Dette betyr at gamle institusjoner som opphavsrett, patentbeskyttelse og varemerkebeskyttelser vil bli gjort ugyldige.

Vi tror at det er nettopp disse urealistiske målene som kommer til å bli partiets undergang. Å avskaffe en institusjon som opphavsretten, som går tilbake til 1880-årene, er svært urealistisk ikke bare i Sverige, men i Europa og hele den vestlige verden.

Likevel er initiativet interessant, fordi det understreker at den digitale teknologien har skapt en kultur for fildeling som mange folk ser på som selvfølgelig. Teknologien er også hele tiden foran både rettighetsorganisasjoner og lovutøvende myndigheter, og når fildelingstrafikken blir kryptert kommer det til å bli tilnærmet umulig å håndheve den nye loven.

Norsk variant av partiet?

Nå diskuterer også nordmenn muligheten for å danne et norsk parti i kjølvannet av det svenske. Kravene til partistiftelse er likevel noe høyere i Norge, her hjemme må 5000 skrive under som støttemedlemmer før partiet kan opprettes.


(Ingressbildet fra http://commons.wikimedia.org/)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen