Sverige dropper DAB
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Sverige dropper DAB

– Norges beslutning om å stenge FM-nettet med tvang fremstår som stadig mer oppsiktsvekkende.

Overgangen til digital radio har lenge vært preget av diskusjon, og det virker ikke som spesielt mange utenfor de politiske sirklene faktisk ønsker den velkommen. Likevel besluttet regjeringen at de vil stenge FM-nettet i 2017.

Ingen DAB-overgang i Sverige

Alice Bah Kuhnke.
Kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Frankie Fouganthin

Erstatningen for FM-nettet er det omdiskuterte DAB-formatet. I Sverige, der man også ønsket å erstatte FM med DAB, har man nå bestemt seg for å droppe hele greia.

– Med bakgrunn i svarene fra høringsutvalget er regjeringens beslutning å for øyeblikket ikke gå videre med en overgang til DAB+. En slik overgang er forbundet med altfor store uklarheter, skriver kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke ifølge Svenska Dagbladet.

De trekker blant annet frem potensielt svekket katastrofeberedskap, en lavere dekningsgrad, og det faktum at det slett ikke virker som folk flest ønsker en overgang til DAB, som grunner for beslutningen.

Stiller spørsmål ved det norske valget

Per Morten Hoff.
Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge. Foto: IKT-Norge

Den norske IKT-næringens interesseorganisasjon, IKT-Norge, berømmer svenskenes avgjørelse.

– Norges beslutning om å stenge FM-nettet med tvang fremstår som en stadig mer oppsiktsvekkende beslutning. Norge er fortsatt det eneste landet i verden som har besluttet å stenge FM-nettet, sier Per Morten Hoff, generalsekretær IKT-Norge, i en pressemelding.

De mener videre at resten av verden nå har innsett at DAB ikke er fremtiden, og stiller spørsmål ved hva som har gjort de norske politikerne så sikre i deres teknologivalg.

– Over halvparten lytter til «digital radio»

Da beslutningen om å stenge FM-nettet i 2017 ble tatt, var det fordi ferske tall viste at over halvparten av befolkningen lyttet til «digital radio» i desember i 2014. Dette var et vilkår for at FM-nedleggelsen kunne gjennomføres.

Tallet inkluderer imidlertid også andre digitale plattformer, som nettradio.

– Stortinget har vedtatt at DAB skal ta over, spørsmålet har vært om det skal skje i 2017 eller 2019. Det har Stortinget satt veldig klare forutsetninger for. Nå er kravene innfridd, og derfor foreslår regjeringen nå at FM-nettet slukkes i 2017, sa kulturminister Thorhild Widvey (FrP) den gangen til NRK.

Kommunikasjonssjef hos Digitalradio Norge, Mari Hagerup.
Kommunikasjonssjef hos Digitalradio Norge, Mari Hagerup.

Kommunikasjonssjef Mari Hagerup ved Digitalradio Norge påpeker at mange land fortsatt har nedleggelse av FM-nettet på agendaen, selv om det kun er gjort vedtak om dette i Norge:

– Selve beslutningen er kun fattet her, men det er mange land som har det som mål. At beslutningen ikke er fattet i andre land, handler om prosessen med overgangen og blant annet bygge ut nettet. Den prosessen er vi ferdig med i Norge. Mange andre land holder på med å innfri målene, sier hun til TV2.

Det gjenstår å se om det blir ny diskusjon om temaet nå som svenskene har ombestemt seg.

DAB-vedtaket ble møtt med kritikk fra bilistene:
– Kun ti prosent av bilene har DAB-dekning »

(Kilder: IKT Norge, Svenske Dagbladet, Norsk Lokalradio, TV2)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen