Svenskt ja til piratlov
Teknofil

Svenskt ja til piratlov

Mens rettsaken mot de ansvarlige bak nettsiden The Pirate Bay får mye oppmerksomhet er det langt større saker som truer svenske pirater. Svenske teletilbydere må snart gi opplysninger om alle sine kunder som laster ned piratvarer.

Må utlevere nettkunder
I går ettermiddag stemte den svenske riksdagen over den nye ipred-loven, Intellectual Property Rights Enforcement Directive. Det var kun svenske Miljøpartiet og Vänsterpartiet som stemte imot den nye loven, som ble vedtatt ved en flertallsbeslutning.

Den nye loven, som er utarbeidet av et direktiv laget av Europaparlamentet allerede i 2004, pålegger nettilbydere å gi fra seg personopplysninger som skjuler seg bak en IP-adresse om det kan bevise at denne er brukt for å laste ned opphavsrettsbeskyttet materiale.

Risikerer bøter
Utleveringen av opplysningene kan likevel kun skje ved en beslutning tatt av en domstol, og rettighetshaveren må legge frem beviser for at det har skjedd brudd på opphavsretten ved den aktuelle IP-adressen. Om nettleverandørene nekter å gi fra seg informasjonen risikerer de selv bøter.

Med vedtaket som falt i går får nå rettighetshaverne større muligheter til å få tak på den ekelte pirat i Sverige. Loven vil tre i kraft fra og med 1. april i år.

I Norge har det ikke dukket opp forslag om lignende lover, men IFPIs advokater i Norge ba i fjor flere nettleverandører ta kontakt med kunder på visse IP-adresser for å be disse slutte med piratkopiering. Alle nettleverandørene sa den gang nei og IFPI tok ikke saken videre. Derimot har de nå bedt Telenor sperre tilgangen til The Pirate Bay for sine kunder. Så langt har Telenor enda ikke svart på IFPIs henvendelse.

Kilde:
IDG.se

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen