Her fyker de biologiske molyekylene gjennom labyrinten. Bildet er hentet fra forskningsdokumentet.
Her fyker de biologiske molyekylene gjennom labyrinten. Bildet er hentet fra forskningsdokumentet. (Bilde: Lunds universitet)

Svensker lagde «biologisk» datamaskin som nesten ikke bruker strøm

Byr potensielt på mye mer kraft enn konvensjonell datateknologi, og er billig.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den konvensjonelle datateknologien begynner å ane endestasjonen på horisonten, og i den forbindelse er det mange forskere som leker seg med nye idéer. Nå har svenske forskere ved Lunds universitet utviklet det de kaller en datamaskin med en litt alternativ virkemåte.

Forskerne har nemlig brukt nanoteknologi til å bygge det de kaller en «biologisk» datamaskin, som de faktisk mener kan bli en rival til kvantemaskinene.

Bruker biologiske molekyler

Den eksperimentelle maskinen fungerer i korte trekk ved å benytte det som kalles «molekylære motorer», som er en betegnelse på store molekyler som brukes til å utføre mekaniske oppgaver i cellene, for eksempel frakte proteiner.

Forskerne utnyttet egenskapene til disse molekylære motorene ved å bygge en knøttliten «nano-labyrint» for frakting av proteiner, hvor matematiske oppgaver løses gjennom måten disse proteinene flytter seg gjennom labyrinten.

Siden mange proteiner kan bevege seg gjennom labyrinten samtidig, legger systemet til rette for en type parallellprosessering som ifølge forskerne ligner på virkemåten til kvantedatamaskiner, altså at de kan produsere flere verdier på samme tid.

Billig og energieffektiv

Dersom den eksperimentelle, biologiske datamaskinen skaleres opp, kan konseptet dermed potensielt bli en superdatamaskin-kandidat. I tillegg har løsningen den egenskapen at den er svært billig, og ikke minst ekstremt energieffektiv.

Ifølge forskerne krever biomaskinen mindre enn én prosent av energien som en elektronisk transistor krever for å utføre ett utregningssteg. Ved å vise at slike maskiner faktisk er gangbare, kan teknologien dermed potensielt få ganske store konsekvenser.

Ennå er det altså kun snakk om et eksperiment, og det er selvsagt høyst uvisst når vanlige forbrukere eventuelt kan få glede av teknologien. Om du ønsker flere tekniske og vitenskapelige detaljer omkring virkemåten kan du sjekke ut hele forskningsdokumentet.

Enn så lange er nok kvanteteknologien mer nærliggede: NSA har nå uttrykket stot skepsis til teknologien »

(Via CBC News)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen