Svenskene ligger milevis foran oss

Tjenesten Orb henter PC-filer til mobilen (Alle foto: 3)
Tjenesten Orb henter PC-filer til mobilen
(Alle foto: 3)

For 149 kroner i måneden kan svenske kunder av operatøren 3 nyte ubegrenset bruk av 3G og HSDPA, samt en rekke andre tjenester.

Den nye tjenestepakken til 3 er delt i to deler. Betaler du 149 kroner i måneden, får du som nevnt fri bruk av 3G og HSDPA.

I tillegg får kundene fri bruk av en tjeneste ved navn Orb. Denne gjør at du kan hente frem filer fra PC-en din hjemme, rett på mobilen.

Kundene får dessuten fri bruk av Windows Live Messenger og Hotmail hvis du har en mobiltelefon med Windows Mobile, skriver Digi.no.

Skype
3 tilbyr også Skype med i pakken sin. Med Skype kan du ringe gratis via mobilnettet. Les mer om Skype i saken "Slik får du IP på mobilen ".

Øker du månedsprisen til 299 kroner, får du også bruk av 3s Slingbox-tjeneste, som innebærer at du kan videresende signalene fra TV-en din til mobilen. I tillegg får du fri bruk av 3s TV-tilbud, som består av kanalene TV4 Nyheterna, BBC, CNBC, ExpressenTV, Fox News, Euronews, MTV, Al Jazeera og Star.

Hva skjer i Norge?
Her i Norge er situasjonen en ganske annen. For det første har ingen av operatørene støtte for HSDPA i nettene sine. Det kjappeste du kan få er 3G, til en langt høyere pris. Hos Netcom betaler du maks 20 kroner om dagen for å surfe på nett med mobilen. Det tilsvarer en månedspris på rundt 600 kroner. Er du Telenor-kunde, betaler du maks ti kroner dagen, eller rundt 300 kroner per måned.

Rett før jul lanserte Telenor et samarbeid med Microsoft og deres lynmeldingstjeneste Live Messenger. Det betyr at du får et eget Live Messenger-program til mobilen din, som kjører i bakgrunnen hele tiden. Du kan lese mer om tjenesten i saken "Lanserer Live Messenger til mobil".

Frem til 1. juni i år er det gratis å bruke Live Messenger fra Telenor. Etter 1. juni må du betale 49 kroner i måneden. Netcom har ikke noe liknende tilbud.

Begrenset TV-tilbud
Telenor tilbyr, i likhet med 3, mobil-TV. Tilbudet er imidlertid mye mer begrenset. Med Telenors mobile TV-tilbud kan du se Tippeligaen, samt direktesendte nyheter, vær og annen fotball og såpeserien Hotel Cæsar fra TV2.

Netcom har også mobile TV-tjenester, med sendinger fra både NRK og TV2. I tillegg til at du må betale for selve programmet du vil se på, må du betale for datamengden du genererer over mobilnettet, altså maks 20 kroner per dag.

Verken Telenor eller Netcom har støtte for tjenester som Orb og Slingbox.

Så hvordan kan det ha seg at våre svenske naboer kan nyte 3G, HSDPA, Mobil-TV og andre tjenester til en billig penge, mens Netcom og Telenor tviholder på høye priser og manglende tjenester?

- Det er mye fremtid i slike tjenestepakker og sammensmeltning av teknologier. Pakken 3 presenterer er spennende, og de lover veldig mye for en billig penge. Men det betyr ikke at NetCom skal hoppe rett etter. Vi har mye spennende på gang, men venter til både marked og teknologi er varmt før vi slipper nyhetene, sier Netcoms kommunikasjonsrådgiver, Øyvind Vederhus, til Amobil.

3-kunder med Skype på mobilen (Foto: 3)
3-kunder får Skype på mobilen

Han forteller at Netcom har vært inne på tanken med å tilby Skype. Men operatøren kom frem til at det ikke var noen god løsning.

- Bør ha Wi-Fi
- Lyden blir forsinket, og det er langt i fra optimalt med IP-telefoni over 3G. Alle 3-kunder som skal få noe glede av dette tilbudet må ha mobiltelefon med støtte for Wi-Fi, sier han.

Han forteller også at det er svært få av Netcoms kunder som genererer så mye datatrafikk over mobilnettet på én dag at de når maksgrensen på 20 kroner.

- Mange 3-kunder vil derfor komme til å betale for mer enn de bruker, tror han.

Heller ikke Telenor har planer om å revolusjonere verken tilbudet eller prisnivået på mobiltjenester i Norge med det første.

- Vi har per i dag ikke planer å innføre en pakkepris, slik 3 har gjort nå. Hvis vi bestemmer oss for å gjøre noe liknende, vil vi gjøre det fordi vi ser at kunder og innholdsleverandører vil ha dette, sier informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan.

Teleanalytiker Tore Aarønes mener 3 er i en ganske annen situasjon i Sverige enn Telenor og Netcom er i Norge.

- Må være kreative
- 3 har ikke noe GSM-nett, de har bare 3G-nett. Derfor må de finne på kreative ting for å få lokket kunder over fra andres GSM-nett til deres eget 3G-nett. Telenor og Netcom har allerede kunder i sine GSM-nett, og har derfor ikke det store behovet for å lokke med 3G-tjenester som 3, sier han.

3 har de siste årene slitt med dårlig økonomi og problemer med å oppfylle konsesjonskravene i Sverige og Danmark. Likevel kommer de med det beste tjenestetilbudet nordiske mobilkunder har sett hittil. Men i følge Aarønes har tilbudet ingenting med utgifter å gjøre.

- De norske operatørene gikk med underskudd for å bygge opp en kundemasse. Situasjonen til 3 kan sammenliknes med den Netcom hadde i 1994. Den eneste forskjellen er at mens Netcom lokket etter GSM-kunder, lokker 3 nå 3G-kundene til seg, mener han.

Aarønes har svært liten tro på at 3 noen gang vil starte noen virksomhet i Norge.

- Det ser i hvertfall ikke ut til at de har det travelt, avslutter han.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen