Svenskene dilter etter

Det svenske digitale bakknettet (marknätet) får snart 40 riksdekkende kanaler og 14 lokale kanaler. Åtte nye riksdekkende kanaler og flere lokale har nylig fått sendetillatelse. Det er slukkingen av det gamle analoge nettet som har frigjort kapasitet i det digitale nettet.

I dag sendes programmene i MPEG-2. Seks av de nye rikskanalene vil sende med den nye komprimeringsteknikken MPEG-4 som allerede brukes i det norske bakkenettet. I Sverige er det selskapet Boxer som distribuerer kanalene slik RiksTV gjør det i Norge.

Må kjøpe ny mottaker
Det er lenge siden svenskene åpnet sitt digitale MPEG-2-bakkenett. Nå begynner en gradvis overgang til ny og mer effektiv teknologi. Nye sendere blir bygd, og når MPEG-4-sendingene starter, må svenske TV-tittere kjøpe ny bakkenettmottaker av samme type som brukes i Norge. Det er ukjent om de vil bruke samme lydstandard (codec) som de norske sendingene.

Dersom alle de svenske kanalene var blitt komprimert med MPEG-4, ville det svenske bakkenettet ha rommet enda flere enn de 54 kanalene som det nå tilbyr.

De nye MPEG-4-kanalene
De nye svenske bakkenettkanalene er Discovery Science, Jetix, National Geographic, Showtime, TV1000, Viasat Sport 1, TV4 Sport, Comedy Central, og flere lokale kanaler.

De seks første vil bli formidlet med MPEG-4 fra høsten av. De som vil se disse kanalene, må altså kjøpe ny digitalboks.

12 svenske gratiskanaler
Bakkenettmottakere for MPEG-4 kan også motta sendinger i MPEG-2.

Med norsk bakknettmottaker kan inntil 500 000 nordmenn motta de 12 svenske gratiskanalene SVT1, SVT2, STV 24, STV Barnkanalen, Kunskapskanalen, TV4, TV 6, The Voice, Axess TV, TV7, Kanal Lokal og TV Finland.

Ingen HD-kanaler
I stedet for å åpne for noen få HD-kanaler, har svenske TV-myndigheter gitt sendetillatelse til et større antall SD-kanaler (vanlig TV-kvalitet). Mange svensker er skuffet over at bakkenettet ikke vil tilby HDTV før i 2009, når bakkenettkapasiteten blir ytterligere utvidet.

STV lager allerede en rekke HD-programmer som blir distribuert via kabel og satellitt.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen