Svenske reddet norske pirater

Anti-piratjakten har den siste tiden trappet seg kraftig opp. I Danmark har Tele 2-kunder blitt sperret ute fra nettsiden Pirate Bay og i Frankrike jobber Sakozy hardt for å frata pirater nettforbindelsen hvis de blir tatt for å laste ned ulovlig kopiert materiale.

Den franske modellen har blitt vurdert kopiert av flere nasjoner og EU vurderte i går om at de skulle innføre en lignende lovgivning for hele EU. En svensk politiker klarte derimot å sette en stopp for planene.

Gikk inn med motforslag
Svenske Christofer Fjellner fremmet nemlig et forslag om at mennesker ikke skal kunne nektes nettilgang selv om de laster ned ulovlig materiale.

- Vi ber kommisjonen akseptere at Internett er en bred plattform for å fremme kulturelle utrykk, et viktig medium for å tilegne seg kunnskap og for demokratisk deltakelse i den europeiske kreativiteten. Ikke minst er nettet viktig for å samle generasjoner gjennom informasjonssamfunnet. Vi ber derfor kommisjonen og medlemsstatene å unngå å implementere tiltak som går utover sivile rettigheter og menneskerettigheter og som går utover prinsipper om proporsjonalitet, effektivitet og advarselsnivå, slik som å fjerne nettilgang, skriver Fjellner i sitt forslag til parlamentet (worddokument).

I går ble det holdt avstemning om forslaget og et flertall på 314 mot 297 stemmer gikk for forslaget. EU vil altså ikke vedta et direktiv som pålegger alle medlemsstater og EØS-medlemmer å stenge pirater ute fra nett.

Urimelig å stenge nettet
Fjellner er selv meget fornøyd med vedtaket.

- Det er gledende at Europaparlamentet tydlig tar avstand fra forslaget om å forby enkeltindivider å anvende Internett om de har gjort seg skyldige i ulovlig fildeling. Å stenge mennesker ute fra Intenett på grunn av fildeling er like urimelig og uproposjonalt som om at de som steler i en matbutikk ikke lenger skulle få lov å handle, eller at den som har stjålet en sykkel ikke skulle få anvende veien, sier Fjellner på sin hjemmeside.


Christofer Fjellner representerer det svenske partiet Moderaterna ved Europaparlamentet.

Med dette følger Fjellner opp det den svenske justisministeren Beatrice Ask og kulturministeren Lena Adelsohn Liljeroth tidligere har sagt. I en kronikk i Svenske Dagbladet sa de klart i fra at de ikke vil stenge Internett for pirater.

De ville på den annen side ha en ny lov som ga piratjegere tilgang til IP-informasjon om pirater uten å blande inn politiet.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen