Svenske 3G-intriger

En NMT-lisens som ble til overs etter at GSM-nettet tok over har fått sinnene i kok i Sverige. Det svenske Post- og teletilsynet har nemlig solgt lisensen til det forholdsvis ukjente mobilselskapet Nordisk Mobiltelefon, som har fått lov til at bruke den til 3G-telefoni.

Ny teknologi på gammelt nett
Dette har fått de eksisterende 3G-selskapene i Sverige til å se rødt. NMT-lisensen gir nemlig mulighet for en langt bedre dekning en både 3G lisensen og de tradisjonelle GSM-lisensene.

Selskapene som fra før av har rett til å drive 3G-telefoni i Sverige føler at dette vil bli en alvorlig trussel for deres satsning på 3G. Dette har fått blant annet den svenske avdeling av 3G-selskapet 3 til at kreve at post- og teletilsynet tar tilbake lisensen de har solgt til Nordisk Mobiltelefon.

Telekonsulentfirmaet Netplan mener at den svenske misnøyen handler om brutte lisensvilkår men mer om å presse den nye aktøren ut av markedet.

- 3G-operatørene overalt i verden må innse at det fortløpende oppstår både nye teknologier og nye frekvensbånd som vil kunne ta markedsandeler fra 3G-nettene, sier Netplan i en kommentar

Mens for eksempel de danske 3G-aktørerene har betalt omkring 950 millioner kroner for en lisens, har de svenske selskapene kun betalt omkring 75.000 kroner i rent administrative utgifter for en lisens, og skal deretter betale 0,15 prosent av overskuddet ved driften av 3G-nettverket.

Denne gangen var det en enkel budrunde hvor det høyeste budet ville gå av seieren. Ingen av de andre som bød på lisensen var i nærheten av det budet Nordisk Mobiltelefon kom med. Nordisk Mobiltelefon bød 86 millioner svenske kroner for den gamle NMT-lisensen. Nummer to på listen ble Green Network AB som bød 32 millioner svenske kroner for lisensen. Det var fem bedrifter som søkte på den ledige lisensen.

- Når lisensen nå er tildelt ligger det til rette for at privatpersoner og bedrifter over hele Sverige skal kunne få tilgang til moderne mobiltelefoni. Vi er fornøyd med interessen fra markedet og ser frem til å kunne følge utbyggingen av nettet, sier Marianne Treschow, generaldirektør i Post- og teletilsynet i en kommentar

Nordisk nett
Som vi skrev i fjor har Nordisk Mobiltelefon konsesjon for å bygge ut samme typen nett i Norge. I den norske auksjonen var selskapet eneste budgiver og slapp unna med en pris på 1 million norske kroner for lisensen. Nordisk Mobiltelefon tar sikte på å åpne første del av sitt CDMA-nett i september.

Nordisk Mobiltelefon vil bygge et skandinavisk nett med CDMA, en mobilteknologi som har betydelig større rekkevidde enn både GSM og UMTS når den brukes i 450 Mhz-båndet. Selskapet tar også sikte på å få en lisens i Finland så snart som mulig.

I 3G-versjonen CDMA2000 kan det oppnås datahastigheter på over 2 Mbit/s. CDMA2000 er i dag den ledende 3G-teknologi i verden, spesielt pga utbygging i USA, Japan og Sør-Korea. Dette gjør at det er mange telefoner tilgjengelig på markedet allerede.Ønsker du å lese mer om CDMA kan du gjøre dette her.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen