Nye Grand Theft Auto V har allerede rukket å få kritikk både fordi de fleste karakterene er menn, og på grunn av scener der kvinner blir behandlet som objekter.
Teknofil
Nye Grand Theft Auto V har allerede rukket å få kritikk både fordi de fleste karakterene er menn, og på grunn av scener der kvinner blir behandlet som objekter. (Bilde: Rockstar)

Svenskene vil advare deg mot spill som dette

Vurderer sexisme-advarsel på nye spill.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Organisasjonen Dataspelbranchen i Sverige ønsker at dataspill med sexistist innhold også skal merkes sammen med annen innholdsmerking og aldersgrense. Nå har svenske myndigheter gitt organisasjonen 272 000 svenske kroner for å videreutvikle ideen, skriver The Local.se.

Hvordan kvinner blir fremstilt i enkelte spill har vært gjenstand for debatt de siste månedene

Vil promotere likhet

Sexisme-merkingen som Dataspelbranchen ønsker skal basere seg på den såkalte Bechdel-testen, som brukes i film. Metoden går ut på å analysere om det finnes scener i filmen der to kvinner snakker sammen om noe annet enn en mann. Svenske spillutviklere skal bidra til å finne en lignende metode som kan bedømme om et spill er kvinnediskriminerende eller ikke.

Nøyaktig hvordan merkingen vil skje, har de ikke bestemt. Enten vil de merke spillene som de mener er sexistiske med et eget symbol, eller gi spillutviklere et stempel som viser at spillet promoterer likhet blant kjønnene. En slik godkjenning vil muligens kunne brukes i markedsføringen av spillet.

Det er samtidig uklart om det kun vil gjelde svenskproduserte spill, eller om også utenlandske spill vil bli vurdert. 

På bekostning av kreativitet?

Prosjektleder Anton Albiin i Dataspelbranchen hevder at dette er det første initiativet på verdensbasis for å luke ut sexisme i spill. På spørsmål om slike tiltak vil kunne være en hindring for spillutviklernes kreative utfoldelse og fantasi, svarte han følgende:

– Selvfølgelig kan spill handle om fantasi, men de kan også være så mye mer enn dette. De kan også være en form for kulturelt uttrykk, og reflektere samfunnet eller det samfunnet vi ønsker oss. Spill kan hjelpe oss med å lage mer mangfoldige arbeidsplasser, og kan til og med endre måten vi tenker på om en del ting, sier Albiin til The Local.se.

Kvinner er for øvrig sterkt underrepresentert i spillbransjen. I Sverige utgjør kvinner bare 16 prosent av de som jobber med spill, ifølge Dataspelbranchen.

Ny rapport bekrefter:
Jenter føler seg lite velkomne i dataspillmiljøer på nettet »

(Kilder: The Local.se via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen