Svenskene har fått TV-lisens på datamaskiner og nettbrett, og nå jaktes det på de som ikke betaler.
Svenskene har fått TV-lisens på datamaskiner og nettbrett, og nå jaktes det på de som ikke betaler. (Bilde: SVT/Bahnhof/iStock, 3026516 )

Svenske lisensjegere jakter alle med PC og nettbrett

Går dør-til-dør hos de som har Internett.

Den svenske varianten av NRKs lisenskontrollører, Radiotjänst, har nå fått utvidete jaktmarker. Sendingene til den svenske statskanalen, SVT, er nemlig gjort tilgjengelig på Internett, og da er det samtidig innført lisens på PC-er og nettbrett.

Selve direktivet som gjør det lov å kreve inn lisens på slike enheter blir riktig nok ikke ferdig før om et par år. Administrerende direktør Eva Hamilton i SVT har også forsikret at lisenskontrollørene ikke skal jakte på PC-eiere før dette skjer.

Dét er imidlertid ikke noe hinder for de ivrige kontrollørene.

– Velkommen som kunde

En internettbruker som bransjenettstedet Computer Sweden har vært i kontakt med, forteller om å ha blitt oppringt av noen fra Radiotjänst.

– Etter at hun hadde funnet ut at jeg hadde Internett og en datamaskin hjemme, ønsket hun meg velkommen som kunde. Vi snakker altså om 150 kroner ekstra i måneden fordi jeg har Internett hjemme, skriver personen til Computer Sweden.

Radiotjänst hevder på sin side at de ikke jager noen, men at de bare fortsetter med samme virksomhet de alltid har drevet med.

Også den norske regjeringen vurderer lisens på TV og mobiler »

Fører dialog

– Det handler ikke om at vi skal jakte på personer med datamaskiner. Men det har nå blitt slik at flere dingser har blitt avgiftspliktige, forklarer Carl-Gustav Johansson i Radiotjänst til Computer Sweden.

Han benekter at Internettbrukere blir jaktet ned og lisensbelagt, men uttrykker forståelse for at det kan virke slik.

– I dagligtalen kan det kanskje oppfattes som at vi jakter på folk, men det vi gjør er å føre en dialog om deres eventuelle TV-innehavende, sier han.

Husbesøk

Radiotjänst bekrefter overfor Computer Sweden at de nå «starter forsiktig» med å ringe til folk som ikke betaler lisens, og sjekker om de har annet utstyr som kan ta inn TV.

Det er imidlertid ikke alt de gjør. Det svenske teknologinettstedet Sweclockers kan nemlig fortelle at de har blitt kontaktet av andre Internettbrukere, som også har fått kontrollører på døra.

– I dag kom en fyr innom og sa at jeg var nødt til å betale, fordi jeg har en datamaskin med Internettilkobling. De går altså aktivt ut nå og krever at folk betaler – stikk i strid med hva Hamilton sa, skriver en bruker.

Kan «plombere» utstyret

For privatpersoner virker det som det er lite håp om å unnslippe lisensen, samme hvor lite de bruker iPaden til å se på SVT. Bedrifter skal imidlertid kunne spare noen tusenlapper per enhet, dersom de klarer å plombere enhetene sine.

Som et eksempel nevner Carl-Gustav Johansson at de kan be Internettleverandørene sine om å blokkere sendingene. Ellers kan man på ett eller annet annet uspesifisert vis få en permanent sperring på muligheten til å ta inn sendinger. Deretter gir de beskjed til Radiotjänst, hvor de lover at de har gjort det umulig å se på TV med datamaskinen.

– Vi stiller ikke krav til hvordan de gjør det, og kommer heller ikke til å reise rundt for å kontrollere. Vi stoler på mennesker, og spesielt på bedrifter. De har neppe kjøpt inn datamaskiner for at de ansatte skal kunne se på TV, forteller Johansson.

I Norge kan alle spare tusener i året ved å få TV-en plombert.
Det er enkelt, billig, og du blir kvitt NRK-lisensen for godt »

(Kilder: Computer Sweden, Sweclockers)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen