Kopimismen har fått fotfeste i Sverige, og er nå et godkjent ord i det svenske språket.

Svenske fildelere får eget ord

«Kopimism» er godkjent av språkrådet.

I Sverige har fildeleling og troen på å kopiering og fri deling blitt en religion. Troen heter Kopimisme, og ble etter en del krangling godkjent som en egen religion i fjor.

Trosretningen skapte såpass mye blest i Sverige at det svenske språkrådet har godkjent «Kopimism» som et flunkende nytt ord i det svenske språket.

Kopier meg!

Kopimismen er en utvidelse av ordet Kopimi, eller «Copy Me». Blant svenske fildelere har det blitt brukt sporadisk over de siste årene som et tegn på at noe er åpent for å kopieres og deles. Når trosretningen ble offisielt anerkjent i fjor fikk ordet internasjonal oppmerksomhet.

Akkurat som i Norge publiserer det svenske språkrådet en liste hvert år, med nye ord som har etablert seg i løpet av det siste året. Blant ord som «Kramtjuv» (en tyv som klemmer offeret for å komme til godsakene) og «ogooglebar» (noe som ikke kan oppdrives via Google), finner vi ordet «Kopimism». Språkrådet har definert det som en «politisk og religiøs ideologi med informasjonsfrihet i sentrum», og sier det har blitt tatt i bruk mye det siste året etter at det ble godkjent som en offisiell religion.

– Feil betydning

Alle er imidlertid ikke helt fornøyde med definisjonen av ordet. En av dem er Rasmus Fleischer, en av grunnleggerne av Piratbyrån, gruppen som opprinnelig sto bak The Pirate Bay og selve ordet Kopimisme.

– For meg handler ikke kopimi om informasjon eller frihet. Det handler om kopiering!, uttalte han til nettstedet Torrent Freak.

– Det er helt enkelt et imperativ: «Copy Me». Det er også et symbol: En pyramide med en K. Hvis du sier «kopimi» eller viser kopimi-pyramiden, forteller du andre at du vil bli kopiert. Det er noe helt annet enn en vanlig lisens. Du sier ikke at du tillater andre å gjøre ditt eller datt, du oppfordrer folk til å kopiere, fortsetter Fleischer.

Hellige tastetrykk

Gustav Nipe, formann for Kopimisme-kirken, er derimot strålende fornøyd med at språkrådet har inkludert «Kopimism» i deres liste over nye ord i 2012:

– Vi er veldig fornøyde. Kopimisme er en trosretning som har fått mer og mer respekt her i Sverige.

Trosretningen Kopimisme startet som et prosjekt for en gruppe selverklærte svenske pirater, som ville ha sin trosretning anerkjent som en formell religion i Sverige. Selv om de ble avslått flere ganger, blant annet for at de manglet en formalisert måte å be på, fikk de til slutt godkjent religionen sin i januar 2012. Kopimismen holder nå tegn som CTRL + C og CTRL + V hellige, og holder seg til tre grunnpillarer:

  • Kopier og spre
  • All kunnskap til alle
  • Det som teknologiens naturlover muliggjør skal vi ikke begrense med verdslige lover.
  • (Kilde: Torrent Freak)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen