Svensk MPEG-4-boks i Norge?

Etter vår artikkel om det digitale bakkenettet har vi blitt tipset om en dekoder i salg i Sverige, Sagem ITD 81. Dekoderen støtter dekoding av MPEG-4-standarden, som er den standarden som blir benyttet i det kommende norske digitale bakkenettet.

Foreløpig er ikke det norske digitale bakkenettet offisielt lansert - kun MPEG-2-prøvesendinger fra bl.a. Tryvann og Tyholt er igangsatt. Dermed finnes ikke spesielt mange MPEG-4-dekodere i salg her til lands enda, iallfall ikke med kortleser, men vårt naboland i øst har kommet noe lenger på området.

Men kan man benytte den "svenske" dekoderen i Norge? Er det noen grunn til at denne ikke vil fungere i det norske nettet? Vi spurte NTV Pluss, som står for betal-TV-kanalene i nye digitale bakkenettet.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Svein Ove Søreide i NTV Pluss har NTV utarbeidet en spesifikasjon som detaljert forteller hva dekoderne som et minimum må ha av tekniske løsninger for å bli godkjent for bruk i Norge.

- Alle produsenter som har bedt om det, får denne spesifikasjonen fra NTV. Det vil bli et fritt og åpent marked for mottaksutstyr. Alle produsenter som er interessert, har mulighet til å lage utstyr for det norske markedet, basert på NTVs tekniske spesifikasjoner.

Søreide forteller videre at det skal etableres en egen valideringsordning, der dekodere skal testes og godkjennes. Dette for å sikre at utstyret fullt ut fungerer i det norske bakkenettet.

På bakgrunn av dette kan NTVs talsmann ikke svare på om den svenske dekoderen vil fungere i Norge.

Med andre ord må vi inntil videre smøre oss med tålmodighet. Til høsten får de første fylkene mulighet til å motta digitale TV-signaler i MPEG-4-format over bakkenettet.

Les mer i den nevnte artikkelen om det digitale bakkenettet.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen