Svensk blogger anmeldes av FRA

Den svenske Riksdagen vedtok tidligere i sommer at svenske Forsvarets radioanstalt (FRA) uten dommerkjennelse kan overvåke all tele- og nettrafikk som krysser den svenske riksgrensen. FRA sier dette på ingen måte vil tilsi at de skal overvåke tilfeldige og uskyldige personer. De likte slett ikke at beviset for det motsatte kom for dagen.

Publiserte hemmeligstemplede opplysninger
Bloggeren Henrik Alexandersson fikk nemlig tak i dokumenter fra en klage det svenske Datatilsynet hadde levert mot FRA. Klagen viste at FRA utførte utstrakt overvåkning mot uskyldige svensker. Alexandersson publiserte navnet på 103 svensker som var utsatt for overvåkning av FRA. Det likte slett ikke overvåkningsorganet som nå har anmeldt Alexandersson for å ha publisert hemmeligstemplede dokumenter offentlig.

- Forsvarets radioanstalt (FRA) har blitt gjort oppmerksomme på at noen på bloggen http://henrikalexandersson.blogspot.com har publisert hemmelig dokumenter som kommer fra myndighetene, se hemmelig vedlegg, skriver FRA i sin anmeldelse.

Anmeldelsen er innlevert av direktøren hos FRA, Ingvar Åkesson. Han har tidligere uttalt til Expressen at den nye overvåkningsloven slett ikke tilsier at FRA vil utføre en vilkårlig overvåkning av den svenske befolkningen. Dokumenter som det Alexsandersson viser frem og denne påfølgende anmeldelsen fra FRA sin side kan tyde på at Åkesson sin uttalelse ikke er helt sann.


Henrik Alexandersson har flere blogger og nå har en av de medført en anmeldelse.

Ser frem til rettssak
Alexsandersson selv skriver på sin blogg at han har mottatt massiv støtte etter at saken ble omtalt i flere svenske medier. I en periode fryktet han å bli arrestert av det svenske politiet, men så langt har ikke dette skjedd. Selv sier han at han ser frem til at saken prøves for retten.

- Jeg forstår selvfølgelig at myndighetene må undersøke om noen publiserer hemmeligstemplede dokumenter fra sikkerhetstjenesten, og jeg ser faktisk frem til at saken kommer for retten. Da kan man i fred og ro utrede hvilken skade dette eventuelt har gjort. Og om det er forbudt er det bare å ta konsekvensene av dette, skriver Alexsandersson på sin blogg.

Samtidig synes han det er underlig at FRA-sjefen ikke ser denne anmeldelsen som ekstremt dårlig PR i en periode da debatten rundt FRA-loven begynte å dale i Sverige. Selv er Alexsandersson glad om debatten på denne måten kan blusse opp igjen.


Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen