Linux, her representert ved maskoten Tux, blir skjøvet ut i kulden i Sverige.
Linux, her representert ved maskoten Tux, blir skjøvet ut i kulden i Sverige. (Bilde: fsse8info / Flickr)

Svensk universitet kaster Linux på dør

Gjett hvilket operativsystem de går for.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den frie operativsystemfamilien Linux har vært populær i universitetsmiljøer siden den første kjernen dukket opp i 1991. Dataingeniører og andre entusiaster har trykket systemet med åpen kildekode til sitt bryst, men nå tyder ting på at hegemoniet kan miste litt av grepet – i alle fall i Sverige. Dette melder IDG.se.

Det svenske Linnéuniversitetet har nå valgt å skyve sine Linux-systemer ut i kulden. I stedet skal svenskene gå over til Windows Server 2012 – sikkert til stor glede for Microsoft.

Påvirker ikke sluttbrukeren

Overgangen fra Linux til Windows skal foregå over en treårsperiode. I dag er det en helt jevn fordeling mellom servere basert på Linux og Windows, men nøyaktig antall vil ikke universitetet ut med. Derfor kan de bare komme med et tidsanslag for når overgangen er ventet å være ferdigstilt.

Strategien vil forøvrig ikke ha noen direkte innvirkning på sluttbrukeren. Det er stort sett i kulissene at endringene skjer, og hensikten er å forenkle og strømlinjeforme drift og virksomhet, som IT-sjef Mathias Erlandsson ved universitetet sier til IDG.se.

Mer effektivt

Det er altså mål om effektiv drift som er motivasjonen bak Linux-utkastelsen ved Linnéuniversitetet. Tanken er at hvis alle ansatte og systemer går over til det samme systemet, vil kostnader for lisenser og kompetanseutvikling holdes nede. Da slipper man nemlig overlapping og dobbel belastning i mange tilfeller.

Hvorfor universitetet derfor valgte proprietære Windows framfor det frie Linux, forteller ikke IT-sjef Erlandsson noe om. Én mulighet kan være at de fleste ansatte i alle aldre allerede er kjent med Windows, og at kompetanseutviklingen her derfor blir enklere og billigere.

Ellers blir det ingen endringer i personalet, og det er bare ti personer ved infrastrukturavdelingen til universitetet som blir berørt av endringene i første omgang.

– Alle kommer til å kurses mot det nye systemet og få samme arbeidsoppgaver som nå, sier Erlandsson til IDG.

Frafallende svensker er ikke alt Linux har å slite med om dagen:
Alvorlig Linux-hull ikke oppdaget før nå »

(Kilder: IDG.se via Digi.no)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen