Sveiv i gang PC-en

Her i Norge er de aller fleste av oss forholdsvis privilegiert land når det gjelder tilgang på teknologiske hjelpemidler. Vi har alt fra mobiltelefoner til vannkokere, og ikke minst bærbare PC-er.

I andre deler av verden, som for eksempel lan i Afrika, mangler størstedelen av befolkningen disse godene. Den mest åpenbare grunnen er mangel på penger. En annen betydelig faktor er liten tilgang til elektrisitet.

Teknoguruen Nicholas Negroponte ønsker nå å rette opp litt av den teknologiske ulikheten mellom de forskjellige verdensdelene. Gjennom organisasjonen One Laptop Per Child arbeider han for at alle verdens barn skal eie sin egen bærbare PC.

Han har derfor utviklet en prototype på en bærbar PC som ikke er avhengig av tilgang til strøm for å fungere. I stedet får PC-en sin energi ved hjelp av en god gammeldags sveiv. I morgen skal Negroponte vise frem sin prototype på FN-toppmøtet i Tunis.

Det mangler ikke på støtte til One Laptop Per Child-prosjektet. Selskaper som Google, AMD, Red Hat, News Corp. og Brightstar bidrar allerede med to millioner dollar hver. I følge Digi har også Microsoft meldt sin interesse for prosjektet.

Negroponte kan tenke seg at PC-en skal produseres i ti millioner eksemplarer det første året, og deretter øke til 100 eller 150 millioner eksemplarer. Hver sveive-PC skal koste 100 dollar eller drøye 650 kroner, og er spesielt beregnet på skoleelever. Det kan også bli aktuelt å drive kommersielt salg av PC-en, riktignok til dobbelt pris. Inntektene fra det kommersielle salget skal bidra til å holde prisen på elevversjonen nede.

Selv om de generelle prisene på PC-er og PC-utstyr går nedover, er det fortsatt mange barn i verden som aldri kommer til å ha råd til å eie egne elektroniske hjelpemidler. Prosjekter som One Laptop Per Child kan bidra til å jevne ut forskjellene mellom verdens rike og fattige.

Den jevne innbygger i Afrika er for tiden midt i en liten teknologisk revolusjon. Den synkende prisen på mobiltelefoner har bidratt til å gjøre hverdagen for afrikanerne atskillig enklere. Du kan lese mer om den mobile utviklingen i Afrika i vår artikkel "Mobilen forandrer Afrika".

(Kilder: Digi)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen