Svartskjerm etter Windows-oppdatering

Noen av novemberoppdateringene fra Microsoft har forårsaket større problemer enn de løste i Windows. Enkelte brukere opplever svartskjerm etter installering av oppdateringene, det vil si det vanlige skrivebordet er borte, og skjermen blir svart.

Problemet skal berøre både Windows XP, Vista, Windows Server 2003 og 2008 og Windows 7, ifølge sikkerhetsselskapet Prevx, som ble varsler om saken av noen Windows-brukere. Prevx mener problemet kan skyldes at Microsoft har gjort noen endringer i den såkalte Access Control List (ACL)-listen som er en liste over tillatelser for innloggede Windows-brukere. Det som skjer er at ACL tar kontakt med noen registernøkler, og som lager forskjellige visuelle ting på skrivebordet i Windows, eksempelvis sidepanelet.

Teorien er at siste sikkerhetsoppdateringer fra Microsoft skal ha foretatt noen endringer i registeret, og at enkelte applikasjoner ikke er "klar over" disse endringene, noe som fører til at disse ikke kjører ordentlig. Dette skal altså ha forårsaket svartskjerm hos enkelte brukere.

Videre kan det virke som at noen sikkerhetsprogramvare er påvirket av dette, det vil si at brukere som har installert denne typen programvare, opplever problemet. Hos noen brukere skal dette ha blitt så ille at disse har måttet installere Windows på nytt.

Prevx er lagt ut sin egen oppdatering som skal fikse registeret i Windows, og dermed fikse dette problemet. På den samme siden vil du også finne veiledning for installering av fiksen. Prevx understreket imidlertid at denne fiksen ikke nødvendigvis vil fikse alle svartskjermsproblemer.

Sikkehetsselskapet har fortsatt ikke informert Microsoft om saken, men har planer om å gjøre dette, og har også planer om å sende Microsoft en kopi av deres egne fiks. Det er uklart når Microsoft vil være klar med oppdatering som fikser dette.

(Kilder: PC World.com, Prevx)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen