Svart silisium kan endre din hverdag

James Carey og Stephen Saylor i Sionyx viser frem skiver basert på sort silisium
James Carey og Stephen Saylor i Sionyx viser frem skiver basert på sort silisium

Du vet det kanskje ikke, men silisium er et helt essensielt stoff i din teknologiske hverdag.

Både prosessoren i datamaskinen din og bildebrikken i kameraet er basert på silisium. Dessuten er silisium et helt sentralt stoff i solcellepaneler, og Norge er sågar en av verdens ledende leverandører gjennom solcelle-selskapet REC.

Nå er en ny måte å utnytte stoffet på oppdaget.

Ekstremt lysfølsomt

Den nye versjonen av stoffet har fått navnet "Black silicon", etter det engelske navnet på silisium - "Silicon". Stoffet er visstnok, dog høyst teoretisk, opptil 500 ganger mer lysfølsomt enn vanlig silisium. Det kan gi enorme fordeler, ikke minst i forbindelse med solcelleproduksjon.

Et forskningsprosjekt ledet av Dr. Eric Mazur på Harvard-universitetet oppdaget stoffet ved en ren tilfeldighet. Sammen med  sisteårsstudentene ville han observere fødselen til et nytt molekyl på overflaten av en silisiumbrikke ved å bombardere den med et intenst lysglimt. 

Istedenfor molekylfødsler, resulterte eksperimentet i en sotsvart silisiumbrikke. Brikkene så kun svarte ut med det blotte øye, men når platene ble lagt under et elektronmikroskop, viste det seg at det hadde blitt mange nålspisse topper, med en hundredels diameter av et hårstrå – og ved nærmere etterforskning viste det seg at lysfølsomheten hadde økt betraktelig.

Foto: Sionyx
Foto: Sionyx

Mer effektive solceller

Vanlig silisium absorberer rundt 60 % av sollyset som treffer det, mens resten reflekteres vekk fra materialet. Det nye, svarte silisiumet absorberer derimot opptil 98 % av sollyset. 

Vanlige solcellepaneler omdanner typisk opp mot 20 % (40-50 % er oppnådd i laboratorier) av sollyset til elektrisitet. Dette fører til at solcellepaneler er for ineffektive til å utkonkurrere andre strømkilder når det gjelder pris. Med svart sisilium vil dette fort kunne endre seg. 

I praksis betyr det at stadig mer av dagens elektronikk kan bli drevet av solceller - gjerne i kombinasjon med batterier som holder stadig lenger. Verden trenger som kjent mer fornybar energi, og da er mer effektiv utnyttelse av solenergi ett av de viktigste tiltakene. 

Medisinsk nyskapning

Oppdagelsen kan også bli nyttig innen medisinen. Istedenfor én sprøyte med en stor dose medisin på en gang, kan de nålespisse toppene til svart silisium fordele dosen over lengre tid. Dette er mer skånsomt for kroppen, og forsøk er nå igangsatt i Tyskland for å se om dette fungerer i praksis.

Så får vi bare vente og se hva resultatene viser.

(Kilder: Dailytech, harvard.edu )

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen