Svært få amerikanere sier de tror på Big Bang-teorien
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Svært få amerikanere sier de tror på Big Bang-teorien

Seriøs spørreundersøkelse avslører at kreasjonismen fortsatt hersker i USA.

Kun 21 prosent av den amerikanske befolkning anser Big bang-teorien å stemme. Det kommer frem i en ny spørreundersøkelse gjort av seriøse Associated Press (AP)

De 1012 voksne respondentene ble bedt om å rangere hvor stor tiltro de hadde til ulike teorier, myter og etablerte sannheter. På uttalelsen «Universet begynte for 13,8 milliarder år siden med et big bang», var bare 21 prosent sikre eller veldig sikre på dette. 25 prosent mente det var noe sannhet i dette, mens hele 51 prosent betvilte at dette kunne være mulig.

Big bang-teorien anses å være vitenskapens mest logiske forklaring på hvordan universet har oppstått. Mange amerikanere lener seg imidlertid på andre forklaringer på opprinnelsen.

– Når du setter fakta opp mot tro, klarer ikke fakta å argumentere mot tro. Det er fullt forståelig at vitenskapen ikke har klart å overbevise flere, fordi tro ikke kan testes på samme vis, sier Nobelprisvinner i biokjemi, professor Robert Lefkowitz fra Duke University i forbindelse med fremleggingen av resultatene fra spørreundersøkelsen.

Undersøkelsen viste dessuten at høyere religiøs deltakelse åpenbart førte til lavere tro på Big Bang-teorien. Også republikanere, altså den politiske høyresiden i USA, var godt representert blant tvilerne. 54 prosent av respondentene mente de var sikre eller svært sikre på at universet var så komplekst at det måtte være et allmektig vesen (Gud) som styrte utviklingen.

Andre spørsmål i undersøkelsen gikk på global oppvarming, vaksiner, mental helse og evolusjonsteorien. Se svarene i denne .pdf-en

Vitenskapsprogram avfeier kristen tro:
Kreasjonister er i harnisk over Cosmos »

(Kilder:  Associated Press (AP))

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen