Test

Surrounded - The Nautilus Years

Surrounded skal være svenskenes versjon av The Flaming Lips, og man hører absolutt likheten, ihvertfall på noen av låtene. Men samtidig minner Surrounded mye om Sigur Ros. På ”The Nautilus Years”, bandets andre plate, blir vi servert 11 gode poprock-låter som alle faller innenfor rammene til de to nevnte artistene.

Ferden under havflaten er både avslappende og vakker.
Ferden under havflaten er både avslappende og vakker.

En reise under vann

”The Nautilus Years” får umiddelbart tankene til å vandre under vann og tilbake til barndommens eventyr. Og ja, da tenker jeg på kaptein Nemo og hans undervannsbåt Nautilus i Jules Vernes ”En verdensomseiling under havet”. Og det fortsetter med referanser til livet under havet i låttitler som The Oceanographer, Swimming to Galapagos, Easy Piranhas og Human Pelagic. Også mens man hører på musikken fortsetter det akvatiske preget; plutselig befinner en seg under havoverflaten blant fisker av forskjellige varianter. Man drømmer seg lett vekk når man hører på denne skiva.

Du har sikkert allerede forstått at dette ikke er musikk med spesielt mye fart i, og musikken kan av mange oppfattes mer som et soveredskap enn musikk å høre på, spesielt når nevnte The Oceangrapher roer det ned til ett nivå du kanskje ikke trodde fantes. Men til dere som fnyser av denne typen musikk, og som til enhver tid må ha heseblesende gitarriff og lignende, snurr denne plata, sett dere ned, slapp av og drøm dere bort. Det er noe vi alle har godt av fra tid til annen.

Hypnotisk

Blant de 11 låtene du finner på ”The Nautilus Years” er det ikke mange svakheter, og skal vi trekke frem noen låter det er verdt å bite seg merke i må man nevne The Oceanographer, den 10 minutter lange Human Pelagic, Swimming to Galapagos og Fellow Citizen Stars. Men dette er bare et lite utdrag, det er nemlig flere som lett kunne blitt nevnt. De aller fleste låtene glinser av kvalitet, og når man hører på dem forsvinner man inn i Surroundeds egen lille verden og blir nærmest hypnotisert mens man hører den flotte gitaren i forgrunnen med den hviskende stemmen til Mårten Rydell i bakgrunnen.

Mer variasjon hadde vært fint.
Mer variasjon hadde vært fint.

Surrounded viser absolutt potensiale, og har absolutt ikke rotet seg vekk på den vanskelige oppfølgerplata. Det er kanskje ingen låter her med noe stort ”hitpotensiale”, men hvem har sagt at det er en nødvendighet for å lage en knakende god plate? For "The Nautilus Years" er absolutt en god plate og anbefales på det sterkeste. Bandet har til og med klart kunststykket å lage en sang som varer i over 10 minutter, som samtidig klarer å fange lytteren gjennom hele sangen. Det er ikke ofte man opplever det.

Når det er sagt, er det også ting som absolutt kan bli bedre til neste gang. ”The Nautilus Years” har mange gode låter, men de hadde kanskje fungert best som enkeltlåter. Mange av låtene er veldig like og lytteren blir ikke utfordret i noen stor grad. Derfor blir dessverre skiva litt for ensformig, og til neste gang bør Surrounded prøve å variere litt mer og kanskje ta noen større sjanser.

Konklusjon

"The Nautilus Years" er en god plate som egentlig bør anbefales til alle uansett musikksmak. Alle bør trykke på den mentale av-knappen en gang iblant og lukke resten av verden ute en times tid. Selvfølgelig finnes det mange plater som er gode til det formålet, og denne er ihvertfall en av dem. Hadde det ikke vært for et litt ensformig låtvalg hadde Surrounded i denne omgang fortjent en toppkarakter, men vi satser på det blir bedre til neste utgivelse. Kos dere med "The Nautilus Years" fram til da.

Surrounded The Nautilus Years   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen