SurfPort Award var ren juks

SurfPort Awards er et arrangement der TeliaSonera (Netcom i Norge) deler ut priser til de beste innholdsleverandørene i mobilmarkedet. Men kåringen er ikke uavhengig, slik jurysammensetningen skulle tilsi. TeliaSonera valgte nemlig å plukke samtlige av vinnerne selv. 

Fagjury
Som mobilekspert og fagredaktør i Mobilen.no ble jeg invitert til å sitte i juryen. Det ble også tidligere leder for Mobil i Danmark, Brian Dixon, som nå er utviklingsdirektør i Mediaprovider. I tillegg til oss skulle den finske F1-føreren Heikki Kovalainen, og svenske Inndra Åsander, sitte i juryen. Åsander er europasjef for innholdstjenester i TeliaSonera.

Kovalainen kunne av hensyn til sine sponsorer ikke delta i juryarbeidet. Dermed var vi bare tre tilbake.

Som jurymedlemmer ble vi ved en anledning bedt om å plukke ut våre personlige favoritter i fem ulike kategorier. Disse måtte vi velge fra en tilsendt PowerPoint-presentasjon.

Dagen før prisutdelingen mottok vi en ferdig resultatliste som ifølge TeliaSonera, var basert på en flertallsavgjørelse. 

Jeg vil med dette gjøre det klart at jeg verken kan eller vil stille meg bak den resultatlisten TeliaSonera presenterte under SurfPort Awards. Flere av de nominerte tjenestene fikk vi som jurymedlemmer aldri anledning til å prøve ut. Resultatlisten ble aldri diskutert, og den gjenspeiler heller ikke de valg vi som jurymedlemmer har gjort. Jeg vil på det sterkeste ta avstand fra måten TeliaSonera valgte å løse denne oppgaven på.

Som jurymedlemmer hadde min danske kollega og jeg ulike favoritter til prisene. Bare på ett punkt, Mobile Gaming, hadde vi samme favoritt (Gameloft). Denne prisen gikk likevel til EA Games.

I klassen ”Mobile Music Award” vant Mobil Karaoke, slik Dixen gikk inn for. I klassen ”Rising Star” vant DnB bank service, som var min kandidat.

De øvrige vinnerne hadde ingen av oss stemt på. I realiteten har TeliaSoneras innholdssjef valgt alle prisvinnerne selv. 

Misbrukt
Som jurymedlem opplever jeg at TeliaSonera har misbrukt mitt navn for å gi troverdighet til denne prisutdelingen. Det samme skriver min kollega Brian Dixen i et brev til TeliaSonera. 

Til tross for at vi satt i juryen fikk vi aldri vite hvilke kandidater TeliaSoneras representant støttet, eller hvorfor. 

Beklager
Bengt Olsson i Telia Sonera er åpenbart ubekvem når vi konfronterer ham med dette, men han fastholder at det foreligger en flertallsavgjørelse: – I to klasser hadde vi ren majoritet. Det var i klassen Rising Star, der Swang og Åsander hadde samme kandidat, og i klassen Mobile TV Award der Dixen og Åsander hadde samme kandidat. I de andre klassene var det ikke noe flertall, så da bestemte jeg at Inndra Åsander skulle ha utslagsstemme, siden hun representerte oss, sier Olsson.

I klassen mobile Gaming var imidlertid Swang og Dixen enige om å velge Gameloft til vinner. Likevel valgte TeliaSonera å gi prisen til EA Sports. – Gameloft skulle aldri vært nominert, for vi har ikke noen avtale med dem, sier Olsson. Men Gameloft var nominert både av Netcom i Norge og Telia i Danmark, der det vitterlig foreligger en avtale. - Ja, men du kan ikke kjøpe disse spillene gjennom Surfports nettbutikk som er levert av Aspiro, sier Olsson.

Det er en unnskyldning som viser at TeliaSonera ville  bestemme denne prisen selv. TeliaSonera har nemlig ikke satt noe liknende krav i de andre kategoriene.

Burde ikke noen ringt til oss som sitter i juryen og fortalt dette? – Jeg beklager dette, men det rakk vi ikke. Dette er noe av det vi kan gjøre bedre til neste år, svarer Olsson.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen