Surfetak og vesentlig billigere tekstmeldinger

Det er ikke få som har fått seg en overraskelse eller to etter en ferie eller jobbreise. Mobilregningen har ofte på uforklarlig vis blitt enorm. EU har lenge sett seg lei på dette problemet.

Resultatet er at vi i dag nyter godt av en makspris på opp under 5 kroner i minuttet. Tidligere var det ikke uvanlig med ti og femten kroner minuttet. Reiser vi ut av Europa vil vi fortsatt se disse prisene i mange land.

Ifølge Inside Telecom rasler nå EU med sablene igjen. De nye regelendringene tilsier i første omgang at alle mobilkunder skal få en maksgrense for hva datatrafikk på ferie kan koste. I utgangspunktet skal denne grensen settes til 50 euro, men man skal selv kunne ringe inn for å endre denne ved behov.

Standardgrense for alle fra juli

Kommunikasjonsrådgiver Charlotte Erikstad i Netcom opplyser til Amobil at reglene vil tre i kraft i Norge med litt forsinkelse. Fra april vil Netcoms kunder ha mulighet til å velge å sette grense for databruk på abonnementet sitt. Fra juli vil det bli satt en standardgrense for alle.

Dette er positivt både for Netcom og kundene, ettersom kundene kan glede seg over mobilt internett og forutsigbarhet også i utlandet, sier Erikstad.

EU jobber også med å få ned prisene på datatrafikk mellom operatørene i Europa. I første omgang er det satt en makspris på 1 euro per megabyte data mellom operatører innenfor EU-området. Dette er foreløpig ikke innført, men skal ikke være langt unna.

Foreløpig vil ikke de planlagte endringene få konkrete følger for Netcoms prissetting av datatrafikk i Europa.

Telenor jobber med å gjøre datatrafikk billigere

Ifølge informasjonssjef hos Telenor, Anders Krokan, har det lenge vært et problem at prisene på datatrafikk i utlandet har gitt voldsomme regninger for kundene. Telenor jobber med å gjøre mobil datatrafikk billigere i utlandet, men informasjonssjefen ønsket ikke for øyeblikket å komme inn på konkret hvilke måter dette skal skje på.

Telenor har en egen gruppe som jobber med iverksetting av det EU-pålagte surfetaket som vil være aktuelt i Norge fra 1. april.

SMS-prisene går kraftig ned

Sammen med disse nye reglene innføres det også et pristak på tekstmeldinger. Fra første april skal en melding innenfor EU koste maksimalt 1,19 kroner. I dag er det vanlig mer priser rundt fire kroner for en tekstmelding på tvers av landegrenser i Europa. Den nye prisen er altså bare rett over en fjerdedel av det som har vært vanlig.

Les også
Vil tvinge SMS-prisen i senk
Fjerner roaming-avgiften

(Kilder: Inside Telecom, hegnar.no, Telenor, Netcom)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen