Surface Pro kommer med fullversjon av Windows 8, men er vanskelig å reparere om noe skulle gå galt.
Surface Pro kommer med fullversjon av Windows 8, men er vanskelig å reparere om noe skulle gå galt. (Bilde: Microsoft)

Surface Pro er et mareritt å reparere

Maskinen er nærmest sveiset sammen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Som vi forklarte da vi tittet på hvor nytteløst det er å reparere en MacBook Pro med Retina-skjerm, har nettstedet iFixit.com en hang til å skru i småbiter selv den dyreste elektronikken.

Apple sin MacBook Pro fikk virkelig gjennomgå, men denne gangen er det Microsoft som har vært i ilden. Deres fullverdige datamaskin i nettbrett-format, Surface Pro, som ble lansert med brask og bram i USA for noen dager siden, har blitt plukket fra hverandre etter alle kunstens regler. Resultatet er ikke så smigrende.

– Tonnnevis med lim

Det er nemlig ingen skruer utenpå kabinettet. For å komme under huden må altså skjermen bort. Denne er limt fast til resten av maskinen, med en substans som beskrives som overraskende likt tjære i både lukt, funksjon og utseende.

Gutta hos iFixit prøvde først alle tenkelige måter å komme gjennom limet, inkludert å skjære i det, uten særlig hell. Til slutt falt de tilbake på det de kaller sin «varm det opp og plukk på det til det gjør som vi vil»-metode.

Ved hjelp av varmluftspistol og en pakke gitarplektere (!) klarte de til slutt å komme til de først skruene. Dette var imidlertid ikke den eneste gangen gitarplektrene måtte tas i bruk – batteriet er også limt fast på innsiden av maskinen, og kommer med en advarsel om at det kan ikke fjernes trygt uten å skaffe en hel del ny innmat.

Alt for mange skruer

Foto: Hardware.no

I tillegg til alt for mye lim, inneholdt Surface Pro alt for mange skruer. De første, som de kom til rett under skjermen, holdt bare en plastramme alene på plass.

Denne oppgaven, som kanskje ikke er overdrevent krevende, var det satt av intet mindre enn 23 skruer til. Nedenfor plastrammen fant de også to smale metallskinner, som på sin side ble holdt fast av ytterligere 29 skruer.

Til syvende og sist talte demonteringsspesialistene mer enn 90 skruer på innsiden av Surface Pro – et antall som beskrives som en smule sprøtt. Det er imidlertid ikke alle reparasjoner en vil behøve adgang til innmaten for – som bringer oss til neste problem.

Svært sårbar

En litt for vanlig skade på smarttelefoner er at skjermen sprekker eller knuses, og dette er langt fra et ukjent fenomen når det kommer til nettbrett. Skulle du komme i skade for å ødelegge skjermen på Surface Pro er du dog i trøbbel.

Takket være alt limet, så vel som en rekke svært sårbare tilkoblinger, er nemlig skjermen svært utfordrende å skifte ut. Selve LCD-displayet er også smeltet sammen med glasset, så om den ene tar kveld, må hele sulamitten erstattes.

Ved selve åpningen er man også avhengig av å utvise den største forsiktighet, for å unngå å skjære i stykker en av de fire koblingene som omringer skjermoppsettet.

Lite fiksbar

På den positive side, er det ikke umulig å komme seg ned til, og å bytte ut, mSATA-SSD-en. Problemet med dette er bare at for å gjøre det, må du fjerne det meste av innmaten i maskinen først – og dermed risikere å sitte igjen med et ubrukelig produkt.

Gjengen hos iFixit endte i alle fall sin bildeserie av demonteringen med å gi maskinen étt av ti mulige poeng på sin «reparerbarhetsskala».

Nå er kanskje ikke selvmekking av innmat førsteprioritet for de fleste som ønsker seg en Surface Pro; og det er kanskje mindre relevant enn selv for MacBook Pro. Likevel vil det ikke være noe enklere for et verksted å åpne enheten.

Dette får i alle fall oss til å lure på hvor praktisk – eller lurt – det vil være å sende en skadet slik enhet inn til reparasjon, med en SSD full av personlige eller sensitive filer.

Du kan se hele demonteringsprosessen hos iFixit.

(Kilde: iFixit)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen