TIPS: Surf sikrere på åpne nettverk
Tips

Surf sikrere på åpne nettverk

For deg som vil være litt tryggere på åpne trådløse nett.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ettersom nettbruken stadig vokser, blir det også mer vanlig å finne åpne trådløse nett. Nå finner du gratis WiFi på steder som bibliotek, kafeer, restauranter og hotell. Ja selv vanlige butikker kan i dag ha et åpent nett for kundene.

Sjansen for at du skal bli utsatt for dataangrep når du bruker et slikt trådløst nett er nok ikke så stor, men muligheten er reell. Med åpent nett sendes jo data frem og tilbake i klartekst. Passord, kredittkortinformasjon, PIN-koder, personnummer og andre interessante opplysninger kan derfor enkelt snappes opp. Det kan være nok at noen andre datakyndige på et vanlig, åpent nettverk "lytter" eller "sniffer" på datatrafikken. Det finnes også personer som holder sitt eget nettverk åpent nettopp for dette formålet.

Du kan altså ikke bli 100 prosent sikker når du logger deg på et åpent nettverk, så det aller beste er å unngå å bruke dem. Men synes du som vi at det er å ta litt vel hardt i, har vi her samlet fem tips som kan gjøre det trådløse kafébesøket ditt betraktelig tryggere.

1. Hold deg til enkel surfing

Å sjekke været og nyhetene er uproblematisk og avslører svært lite om deg. Må du derimot sende filer eller informasjon – kanskje logge deg inn med brukernavn og passord – er det ikke like greit. Drøy derfor helst med e-post, nettbank og netthandel til du er hjemme.

2. Hvis du ikke følger tips 1, bruk sikker pålogging

TSL (Transport Layer Security), eller SSL som det tidligere het, sørger for å kryptere datatrafikken mellom deg og nettstedet du er koblet til.

Nettbaserte e-posttjenester gir deg som regel mulighet for å kryptere påloggingen, slik at passordet ditt beskyttes. Når du bruker TSL vil adresselinjen lese https: i stedet for http:.

Merk deg dog at noen slike tjenester kun sikrer at påloggingsdelen krypteres, ettersom TSL krever langt mer trafikk fra og til serveren. Det betyr at selve e-postene fremdeles kan snokes på.

For andre passordbeskyttede nettsteder anbefaler vi også å bruke sikker pålogging. Har ikke tjenesten synlig sikker pålogging, kan du forsøke å legge til s-en til http: selv.

3. Hvis du ikke følger tips 1, krypter viktige filer før du sender dem

Hvis du må sende filer over et åpent nettverk, er det greit å vite at filer av alle slag for eksempel kan pakkes til et kryptert og passordbeskyttet Zip-arkiv. Bruk 7-Zip eller et annet gratisalternativ.

4. Ikke del med andre

Det kan være lurt å slå av all deling.
Det kan være lurt å slå av all deling.

I tillegg til at noen kan snappe opp datatrafikken, er det også enklere for noen på samme nettverk å plante virus, ormer eller annen slem programvare på datamaskinen din.

Får du spørsmål om nettverksplassering, velg Offentlig nettverk. Får du ikke dette, forsikre deg om at deling av filer og skrivere er slått av. Ellers gjør du datamaskinen din mer sårbar for angrep, og kan risikere at andre på samme nettverk får tilgang på dine filer og mapper.

Deling av filer, mapper og skrivere, samt nettverkssøk, slår du for Windows av i Kontrollpanel -> Nettverk og Internett -> Nettverks- og delingssenter -> Avansert deling.

5. Virtuelt privat nettverk (VPN)

Hvis du er mye på åpne nettverk, bør du så avgjort vurdere å betale for et VPN. Dette fungerer som en slags sikker og kryptert "tunnel" i nettet, direkte mellom deg og VPN-serveren du kobler seg til.

En god VPN-tjenste er dessverre ikke gratis, men kan være verd pengene på flere måter. For resten av verden fremstår du nemlig som du er i det landet VPN-serveren er, noe som betyr at du kan omgå geografiske sperrer på nettjenester.

Mer om VPN, og fordelene med det, kan du lese i artikkelen Lur nettsperren med proxy og VPN.

Disse tipsene har tidligere vært publisert på Teknofil.no

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen