OLED-teknologien er allerede ganske fleksibel, men grafén kan gjøre den superfleksibel. Dette illustrasjonsbildet viser LGs «rulle-TV», som ble vist frem på CES i fjor.
OLED-teknologien er allerede ganske fleksibel, men grafén kan gjøre den superfleksibel. Dette illustrasjonsbildet viser LGs «rulle-TV», som ble vist frem på CES i fjor. (Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Superstoffet grafén kan gi oss én milliondels millimeter tynne OLED-skjermer

Vurderer putte skjermer på klær.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det har blitt skrevet veldig mye om det karbonbaserte «superstoffet» grafén og dets revolusjonerende potensiale innen en rekke teknologiske disipliner. Nå har forskere for alvor lykkes med å integrere grafén i skjermteknologi, med ganske interessante implikasjoner.

Digital Trends melder at sørkoreanske forskere nå har gjort et stort gjennombrudd som innebærer å kombinere grafén-materialet med OLED-teknologi. Gjennombruddet kan blant annet føre til slitesterke og supertynne OLED-skjermer som til og med kan brukes på smarte klær.

Én milliondels millimeter tynt

Eksperimentet gikk i korte trekk ut på å erstatte elektrodene i et OLED-panel, som vanligvis er laget av stoffet indium-tinnoksid, med nettopp grafén. Grafén-elektrodene er kun fem nanometer tykke.

Grafén er både supersterk, supertynt og ekstremt strømledende.
Grafén er både supersterk, supertynt og ekstremt strømledende. Foto: Shutterstock/ Oleksiy Mark

Én nanometer er det samme som én milliondels millimeter, så vi snakker altså om temmelig tynne saker. I tillegg til å være supertynt er grafén også både sterkere enn stål og et av de mest strømledende materialene vi kjenner til, som altså gir det mange potensielle bruksområder.

I kombinasjon med OLED-teknologien kan stoffet gi ekstremt tynne og fleksible OLED-skjermer som i tillegg er svært holdbare, slik at skjermene blir langt mer anvendelige for eksempel på klær, men også en rekke andre typer produkter hvor bøyelige egenskaper er nødvendige.

Akkurat hva slags form dette vil ta er uvisst. Det jobbes imidlertid allerede med smarte klær. For eksempel lanserte Google og Levi's nylig en smartjakke som bruker selve tekstilet som berøringsflate. Grafén er imidlertid fremdeles kjent som et krevende stoff å produsere, så dette må nok på plass før vi får grafén blir allment tilgjengelig i forbrukerprodukter. 

Snart skal Samsung trolig lansere de første bøyelige mobilene »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen