Supersikker e-post har blitt blokkert av PayPal
(Bilde: iStockphoto og ProtonMail)

Supersikker e-post har blitt blokkert av PayPal

CERN- og MIT-forskere hevdes å være på kanten av loven.

I går kunne vi fortelle historien om CERN- og MIT-forskerne som har slått seg sammen for å lage en meget sikker og samtidig brukervennlig e-post-tjeneste. De kaller løsningen ProtonMail, og for å sparke i gang finansieringen av tjenesten startet utviklerne en innsamlingskampanje på brukerfinansieringsnettstedet IndieGoGo, der de ba om 100 000 dollar. Produktet slo an, og allerede nå har tjenesten samlet inn rundt 285 000 dollar.

Pengene skal gå til leie av servere for å få tjenesten ut av betastadiet, slik at flere kan ta den i bruk. En stor andel av beløpet er betalt inn via PayPal, men i dag har PayPal brått besluttet å fryse kontoen til ProtonMail – uten forklaring. Det skriver utviklerne selv i en bloggpost

Stiller spørsmål ved lovligheten

interface_1.
Foto: ProtonMail

Utviklerne skal ikke ha fått noen varsel om at kontoen ville bli stengt ned, før de ble oppringt av PayPal. Beskjeden var enkelt og greit at kontoen var fryst mens PayPal jobbet med å undersøke den nærmere.

interface_2.
Foto: ProtonMail

– Når vi presset PayPal-representanten på telefonen for å få flere detaljer, stilte han spørsmål ved om ProtonMail var lovlig og om vi hadde tillatelse fra myndighetene til å kryptere e-poster. Vi er ikke sikker på hvilken myndighet PayPal referer til, skriver ProtonMail-grunnlegger Andy Yen i blogginnlegget.

ProtonMail holder til i Sveits, et land som er kjent for å holde personvernet høyt. Det er ikke uten grunn at mange mer eller mindre tvilsomme personer har etablert hemmelige bankkontoer i dette landet, men for ProtonMail betyr dette at serverne står rimelig trygt plassert – utenfor både EU og USA. I lys av de omfattende NSA-avsløringene har en rekke aktører sett til andre land enn USA når de skal utplassere serverne sine, nettopp for å finne bedre personvernslover.

Lavabit, en lignende e-post-tjeneste som var basert i USA og som ble brukt av Edward Snowden, ble stengt ned etter massivt press fra amerikanske myndigheter.

Flere er stengt tidligere

I skrivende stund er det lite som tyder på at ProtonMail faktisk er ulovlig, eller at de trenger noen form for tillatelse for å tilby en tjeneste der e-post krypteres.

PayPal har på sin side stengt ned en rekke kontoer etter press fra myndighetene i USA, for eksempel Wikileaks, samtidig som de en rekke ganger har stengt ned brukerfinansieringskontoer uten noen spesiell grunn. 

PayPal har så langt ikke kommet med noen offisiell uttalelse på hvorfor kontoen er fryst. Vi har sendt en forespørsel til selskapet, men de har hittil ikke kommentert hendelsen.

CERN er kjent for sine massive IT-løsninger:
Slik håndterer de 100 millioner gigabyte data »

(Kilde: ProtonMail, RT, Gigaom)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen