Superraskt bredbånd testet ut i Storbritannia
(Bilde: fotomak/Shutterstock.com)

Superraskt bredbånd testet ut i Storbritannia

Kan overføre 44 HD-filmer i sekundet - med eksisterende kabler.

Kravene til raskere overføring av digital informasjon øker hele tiden, og da er det jo godt å vite at det stadig gjøres teknologiske fremskritt som kan bidra til å øke kapasiteten på nettlinjer.

Som BBC melder har det i Storbritannia nå skjedd et aldri så lite gjennombrudd som nok kan være til oppmuntring for alle dem som venter på det neste store steget fremover innen overføringshastighet.

1,4 Tbit i sekundet

De henholdsvis britiske og franske telekommunikasjonsselskapene British Telecom og Alcatel-Lucent gjennomførte nylig en test av en fiberoptisk bredbåndslinje mellom de to byene London og Ipswich, som tilsvarer en avstand på 410 kilometer.

Testen resulterte i en hastighet på solide 1,4 Tbit i sekundet, noe som tilsvarer cirka 44 ukomprimerte HD-filmer per sekund. Dette skal visstnok være den høyeste bredbåndshastigheten som noensinne er målt.

Det som gjør testen ekstra oppsiktsvekkende er at selskapene benyttet eksisterende fiberkabler av samme typen som allerede er lagt både i Storbritannia og mange andre deler av Europa.

Den høye hastigheten ble i korte trekk oppnådd ved en mer effektiv «sammenbunting» av kanaler, som markedsføringssjefen i Alcatel-Lucent, Kevin Drury, forklarte i lekmannsterminologi ved å sammenligne med en travel motorvei med flere kjørefiler.

Mer fleksibilitet

Ved å legge «kjørefilene» i kablene tettere kan man åpne opp flere filer, slik at mer trafikk slipper gjennom det samme området. På denne måten får man også en fleksibilitet som gjør at man for eksempel kan dedikere brede filer til materiale som krever mye kapasitet, mens andre oppgaver kan gå gjennom smalere filer.

Ingen feil eller stabilitetsproblemer ble rapportert under denne spesifikke testen, men eksperter peker på at sannsynligheten for at dette kan intreffe øker med mengden informasjon man sender gjennom fiberoptiske kabler.

Det går nok en stund før slike hastigheter blir tilgjengelig for vanlige forbrukere, men i og med at testen viser at man kan oppnå mye høyere hastigheter med eksisterende teknologi, ligger det muligens ikke så veldig langt frem i tid. Mer teknisk informasjon kan du finne hos Alcatel-Lucent.

Intel har også utviklet ny fiberteknologi:
Den klarer 1,6 Tbit/sek over korte avstander »

(Kilde: BBC)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen