Illustrasjonsbilde av nanorørene, som er «sammenrullede» lag av grafén.
Illustrasjonsbilde av nanorørene, som er «sammenrullede» lag av grafén. (Bilde: nobeastsofierce/Shutterstock.com)

Grafénrørene som skal erstatte silisium-teknologien har hatt et digert gjennombrudd

IBM satser på masseproduksjon i framtiden.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det har vært rapportert mange ganger de seneste årene at den silisium-baserte transistorteknologien er i ferd med å nærmer seg en fysisk grense, og blant alternativene som ligger på bordet er «nanorør»-brikkene som IBM har jobbet med i lengre tid. Nå kan disse være nærmere en realitet.

I en fersk pressemelding kunngjør nemlig IBM at de har gjort et nytt, stort gjennombrudd når det gjelder å bygge gangbare transistorer av de lovende nanorørene, noe som altså kan gjøre det lettere å faktisk starte produksjonen av brikkene. 

Løste stort problem

Gjennombruddet gikk i korte trekk ut på at IBM oppfant en ny måte å redusere motstanden i transistorenes kontakter på. I likhet med silisium-transistorene har nemlig nanorør-transistorene også den ulempen at kontaktmotstanden øker etter hvert som teknologien krympes.

Den tradisjonelle silisiumteknologien kan snart bli erstattet av nanorør.
Den tradisjonelle silisiumteknologien kan snart bli erstattet av nanorør. Foto: sspopov/Shutterstock.com

Dette er noe som igjen bidrar til å redusere ytelsen betydelig. Med den nye teknikken klarte IBM å krympe kontaktene kraftig uten å øke kontaktmotstanden i transistorene, noe som altså er et stort fremskritt. Akkurat hvordan de gjorde det kan du lese om på IBMs forskningsblogg.

Ifølge IBM kan gjennombruddet potensielt løse kontaktmotstandsproblemet helt ned til 1,8 nanometers produksjonsprosess, som i så fall er ganske gode nyheter.

Sammenrullet grafén

Nanorør er i korte trekk «sammenrullede» lag av det ett atom tykke og mye omtalte materialet grafén, og har både mye bedre strømledende egenskaper og høyere energieffektivitet enn silisium, som er materialet vi bruker i dag.

Ikke minst er de også svært små, med en tykkelse på bare litt over én nanometer, som er det samme som én millionsdels millimeter. Dette legger igjen til rette for mye mindre transistor-dimensjoner enn med dagens silisium-teknologi.

Akkurat når de nanorør-baserte databrikkene vil komme på markedet er uvisst, men IBM skriver i pressemeldingen at det nye gjennombruddet gjør det mer sannsynlig å realisere nanorør-teknologien innen 10 år.

IBM har for øvrig også spyttet hele 18 milliarder kroner inn i å skvise enda mer ut av den eksisterende silisium-teknologien. Som et resultat av denne investeringen kunne selskapet i sommer melde at de hadde laget verdens første 7-nanometers testbrikke.

Grafén kan også nå bli enklere å produsere: Forskere har nemlig utviklet en revolusjonerende produksjonsmetode » 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen